Korbin osudio dogovor o Bregzitu: Sporazum gori od onoga koji je postigla Tereza Mej

0
Foto: Profimedia

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin osudio je sporazum o Bregzitu koji su postigli britanski premijer Boris Džonson i Evropska unija (EU), nazivajući ga i gorim od rešenja koje je postigla nekadašnja premijerka Tereza Mej.

Iz onoga što znamo, čini se da je premijer ispregovarao gori sporazum od onoga Tereze Mej, koji je odbijen u parlamentu, saopštio je Korbin, prenosi AP.

Korbin je rekao da je “dogovor neće objediniti zemlju i treba da bude odbijen”.

Najbolji način da se reši pitanje Bregzita je da građani imaju poslednju reč i glasaju, ocenio je on.

Unionisti protiv sporazuma

Demokratska unionistička stranka Severne Irske protivi se sporazumu Velike Britanije i Evropske unije o Bregzitu, jer ne mogu da podrže ono što se predlaže za carine i pitanja saglasnosti, prenosi AP.

Stranka je saopštila da se njihove pozicije nisu promenile i da su dogovori o carini i pitanja saglasnosti od ključne važnosti za garantovanje otvorene granice između Severne Irske i Irske, kao članice EU, kao najvažnije prepreke za sporazum o Bregzitu.

Bez podrške 10 glasova te stranke u parlamentu, premijer Velike Britanije Boris Džonson će možda imati problem za ratifikaciju sporazuma sa EU u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, koja se očekuje do kraja nedelje.

Na vest o sporazumu Velike Britanije i EU o Bregzitu ojačala je u funta, pa je sa jutrošnjih 1,2805 prema dolaru, skočila na 1,2934, ukazuje AP.