Konzumiranje alkohola može da uveća šanse da “zakačite” Covid-19: SZO preporučila vladama da ograniče pristup alkoholnim pićima tokom pandemije

0

Konzumiranje alkohola može da uveća rizik od dobijanja Covid-19 i da pogorša simptome ako ga osoba dobije, navela je Svetska zdravstvena organizacija, preporučujući liderima vlada širom sveta da ograniče pristup alkoholu tokom pandemije, piše CNBC.

“Alkohol ugrožava imunski sistem čoveka i uvećava rizik od nepovoljnog zdravstvenog ishoda”, objavio je SZO Evropa na svom sajtu.

Konzumiranje alkohola povezano je sa brojnim zaraznim i nezaraznim bolestima, koje mogu da učine osobu ranjivijom na dobijanje Covid-19. Takođe može da pogorša probleme s mentalnim zdravljem i rzičnim i nasilnim ponašanjem, posebno u zemljama koje su primenjivale mere socijalnog distanciranja koje u velikoj meri drže stanovništvo u kućnom karantinu.

SZO je takođe objavila informacije koje razbijaju “opasan mit da konzumiranje alkohola velike jačine može da ubije” koronavirus.

“Ne ubija”, rekla je SZO, dodajući da bi to moglo da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i smrti, naročito ako je pravljen metanolom.

Oko tri miliona smrti godišnje pripisuje se alkoholu, a pandemija je uvećala njegovu potrošnju.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

“Ljudi bi zato trebalo da smanje konzumaciju alkohola u bilo koje vreme, ali posebno tokom pandemije Covid-19”, navode u kancelariji.

Prodaja alkohola, prema nekim procenama u američkim prodavnicama pića, povećana je za 22 odsto u sednici koja se završila 28. marta, u poređenju s istim periodom prošle godine, pokazuju podaci.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus