Konfuzija na Jarinju: Stotinak kamiona parkirano uz prelaz, Priština treći dan ne dozvoljava ulazak robe bez oznaka kosovske državnosti…

0
Profimedia

Stotinak kamiona i dalje čeka da iz pravca Raške pređe administrativni punkt kod Jarinja prema Kosovu i Metohiji, jer centralne vlasti u Prištini treći dan ne dozvoljavaju ulazak robe bez oznaka kosovske državnosti i posebnih dozvola za vozila kojima se roba prevozi.

RTS je objavio, pozivajući se na svoja saznanja, da je noćas bio omogućen prolaz kamionima koji Kosovo i Metohiju koriste kao tranzit. Ostalim kamionima koji voze robu za kupce u kosovskim gradovima prolaz je zabranjen bez ispunjavanja uslova koje je nedavno nametnula odlazeća kosovska vlada Aljbina Kurtija.

Većina kamiona je parkirana uz put prema punktu Jarinje od početka primene novih mera kosovske vlade, a vozači čekaju od preduzeća za koja prevoze robu da im daju dalje smernice ili proslede nove dozvole za ulazak na Kosovo i Metohiju koje zahtevaju centralne vlasti na Kosovu i Metohiji.

Prilično konfuzna situacija vlada na punktu Jarinje.

Taj prelaz na severu Kosova i Metohije je jedan od nekoliko na kojima je kosovska vlada novim merama dozvolila kopneni saobraćaj.

Do juče popodne preko tog punkta moglo je da se uđe na Kosovo i Metohiju bez negativnog testa na koronavirus ili odlaska u sedmodnevnu izolaciju. Sinoć i danas preko punkta Jarinje se može jedino uz obavezan odlazak u samoizolaciju.