Konfindustrija Srbija već četvrtu godinu uspešno organizuje digital konferenciju

  0
  Irena Brajović direktorka Konfindustrije Srbija

  Stručnjaci predviđaju impresivan globalni, socijalni i ekonomski uticaj  5G, koji će koristiti celoj ekonomiji i širem društvu. Očekuje se da će 5G u narednim godinama proizvesti trilionske vrednosti prihoda a da bi za sektore poput medicine i automobilske industrije 5G doslovno mogao predstavljati revoluciju.

  Konferenciju Konfindustrije – Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji,  pod nazivom „5G and enabled technologies conference” o 5G mreži i tehnologijama koje ona omogućava su otvorili direktorka Konfindustrije Irena Brajović, potpredsednik Konfinduistrije Romano Rosi, ambasador Italije Karlo Lo Kašo, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

  Počasni gosti 5G konferencije koja je otvorena danas u svečanoj Sali Skupštine grada su govorili o o mogućnostima 5G mreže i njenog uticaja kao i o tome šta je neophodno da bi 5G postala stvarnost sa posebnim fokusom na veću brzinu, nižu latenciju i mogućnost povezivanja mnogo više uređaja istovremeno. Govornici su se saglasili da će, kako 5G bude napredovala, bezbednost postati još veća potreba. Na današnjoj konferenciji će se analizirati i upotreba blockchain tehnologije kao garancija za privatnost, transparentnost i sigurnost.

  Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je prilikom otvaranja prisutne pozdravio sledećim rečima: „Razvoj Beograda u pravcu pametenog grada je naša jasna strategija, a širenje 5G mreže jedan je od ključnih faktora funkcionisanja. Nove tehnologije su značajne kao mogućnost za razvoj novih poslova i novih radnih mesta u našim gradovima. Radojičić je rekao da Beograd i Srbija teže da zadrže poziciju lidera u regionu u razvoju digitalne ekonomije i inovacija i podsetio da je u junu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji koja je na raspolaganju kompanijama, preduzetnicima i studentima tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja. Projekcije su da će u narednih desetak godina u Beogradu živeti između 100.000 do 200.000 stanovnika više pa je stoga potreban sistem koji će moći da prikupi, obradi podatke i u realnom vremenu sinhronizovano odgovori potrebama, a 5G je vrlo obećavajuća mreža“ zaključio je Radojičić.

  Ministar za inovacije i tehnološki napredak Nenad Popović je pozdravivši mnogobrojne učesnike konferencije rekao da će tehnologija 5G biti infrastruktura za novu generaciju tehnoloških inovacija koje će oblikovati svet u narednoj deceniji, te da će 5G omogućiti još brži prenos podataka, ali i otvoriti nove poslove i stvoriti potrebu za zapošljavanjem najboljih inženjera.

  Ambasador Italije Karlo Lo Kašo je istakao da prisustvo ministra Popovića na 5G konferenciji pokazuje volju Vlade Srbije za saradnju sa italijanskom poslovnom zajednicom. „ 2019. godina je za bilateralne veze Srbije i Italije veoma važna godina, jer naše dve zemlje slave 140 diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva Italije i Srbije, istakao je ambasador i dodao da  se u Italiji već testiraju neke aplikacije koje se zasnivaju na 5G tehnologiji u velikim gradovima poput Rima, Milana, Torina i Napulja. Jedan od pilot projekata, nazvan „BariMatera 5G“, finansiran od strane Ministarstva ekonomskog razvoja sa više od šezdeset miliona evra  uključuje 52 javna i privatna partnera s ciljem da Bari i Matera postanu dva od prvih „5G gradova“ u Evropi.  „Zato me posebno raduje što grad Beograd koji je domaćin ove konferencije Konfindustrije i grad Niš danas učestvuju na ovom skupu. U ne tako dalekoj budućnosti, srpski i italijanski gradovi će biti još bliži zahvaljujući tehnologiji 5G,“ zaključio je ambasador Lo Kašo.

  Potpredsednik Konfindustrije Romano Rosi je rekao da ima veliko zadovoljstvo i čast da otvori ovu konferenciju, četvrtu u nizu godišnjih „digital“ konferencija Konfindustrije Srbija koja je već postala važna tradicija i skup koji se svake jeseni fokusira na digitalnu revoluciju, revoluciju koja utiče i na naše profesionalne i privatne životima. „Konfindustrija je 2016. započela niz događaja koji su fokusirani na start-upove i mlade talenata, kojih Srbija ima u izobilju. Potom je organizovan i događaj čiji je domaćin bio izvanredni inkubator mladih talenata Naučno – tehnološki park Zvezdara. „Prošle godine se Konfindustrija na „digital“ konferenciji bavila i vitalno važnim pitanjem sajber sigurnosti“, naglasio je Rosi i pozdravio saradnju sa prof. dr Dejanom Drajićem a zahvalio se i na podršci velikim telekomunikacijskim kompanijama koje posluju u Srbiji naglasivši da je Telenor već obavio prvo testiranje mreže 5G u Srbiji, simbolično, u tehnološkom parku Zvezdara. Rosi je dodao da će se na današnjoj konferenciji govoriti i o budućim planovima kompanije Erikson kao i o novim aplikacijama kompanija Nokia, Telegroup i Asseco. O aspektu 5G tehnlogije koja ima veoma koristan uticaj na svakodnevni život italijanskih gradova, imajući u vidu iskustvo iz Torina govoriće zamenik gradonačelnika Grada Torina Marko Pironti koji je zadužen za inovacije i sprovođenje strategije smart city koncepta koji će torinsko iskustvo uporediti s iskustvom Niša i Beograda, u saradnji sa Dragomirom Petronijevićem članom gradskog veća grada Beograda.

  Organizaciju ove konferencije su kroz pokroviteljstvo podržali Ambasada Italije i Grad Beograd.

  Nakon uvodnih obraćanja usledila je panel diskusija pod nazivom 5G: ekosistem i izazovi promene 5G mreže u Srbiji sa moderatorom prof. dr Dejanom Drajićem koji je razgovarao sa Markom Jovićem direktorom opštih poslova kompanije VIP mobile, Pjerom Vučkovićem direktorom planiranja i tehnološke strategije u Telenoru i Nemanjom Ognjanovićem menadžerom odeljenja za osnovnu i tehnološku strategiju u Telekomu Srbija.  

  Specijalna gošća ove Konfindustrijine konferencije je Loreta Džozef,  savetnica brojnih vlada, međunarodnih organizacija i kompanija za blockchain tehnologije među kojima su OEBS i OECD. Osim brojnih domaćih eksperata i predstavnika telekomunikacionih operatera, na konferenciji je govorio i Đampaolo Fjorentino član Upravnog odbora zajedničke inicijative Evropske komisije i evropske IKT industrije „5G PPP“ (5G Infrastructure Public Private Partnership).