Konferencija o kreativnost na Ekonomskom fakultetu

  0

  Na konferenciji “Inovacija – moja revolucija”, održanoj na Ekonomskom fakultetu, prodekan za saradnju sa privredom prof. dr Dragan Lončar ugostio je poznate svetske i domaće inovatore. Stručnjaci iz oblasti inovacija poručili su mladima da je moguće raditi u svojoj zemlji i uspešno “izvoziti” znanje, a da je sticanje iskustva u inostranstvu poželjno kako bi se vratili i u Srbiji nastavili karijeru.

  “Ne možemo svi da budemo Bil Gejts, nemojte se zanositi time da ćete odjednom postati genijalci i postići svetsku slavu. Moj vam je savet da pokušate da budete “najbolji drugi”. Ako ste dovoljno uporni i radite na sebi tako ćete postići više a bićete izloženi manjem pritisku” – poručio je čuveni inovator i tvorac mikrobaterije profesor Dejan Ilić.

  Govoreći o razlici između vremena kada se školovao i kada je morao da se bori da dodje do znanja i današnje dostupnosti i hiperprodukcije informacija kojima su mladi izloženi, profesor Dejan Ilić je zajedno sa ostalim govornicima istakao zajedničku poruku da mladi moraju da “nauče da uče”, da se odbrane od ogromnog broja podataka, odnosno da upravljaju viškom informacija.

  “Ranije ste imali ekonomsku selekciju, pa ako ste u mogućnosti da idete na Jejl, onda znate da imate vrhunsko obrazovanje. Danas je je sve dostupnije, pa predavanja svetskih univerziteta imate na internetu, informacije su svuda, ali  ni to nije dovoljno. Da biste bili uspešni, potrebno je da naučite da budete fleksibilni, da prepoznajete ono što je bitno, a na vama je koliko ćete to da iskoristite” poručio je Ivan Jakovljević, regionalni menadžer Google iz UAE.

  Da je moguće napraviti svetski priznat proizvod i živeti i raditi u Srbiji potvrdio je Ivan Gligorijević, tvorac startapa MBrain Train i “pametnih slušalica” koje mere moždane talase i muzikom dovode u stanje smirenosti, a koje se danas koriste na brojnim institutima širom sveta u istraživačke svrhe.

  “Pored Srbije školovao sam se i u inostranstvu. Mogao sam da ostanem i tamo i imam uspešnu karijeru, ali meni lično bilo je važno da živm u zemlji u kojoj čujem svoj jezik. Nakon što nas je podržao Fond za inovacionu delatnost odlučio sam da nastavim da radim u Srbiji”, preneo je svoje iskustvo i životne motive ovaj elektroinženjer.

  Na konferenciji koja je održana i u Novom Sadu, svoja iskustva i životne priče preneli su i Milena Đuričić, suvlasnica kompanije Videomite, najvećeg digitalnog distributera filmova, TV serija i muzike u Turskoj, Milan Bosnić iz jednog od najpoznatijih domaćih startapa, Strawberry Energy i mnogi drugi.