Kon oštro odgovorio Deliću: „Neka se preispita onaj ko mene upozorava na Hipokratovu zakletvu…“

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon obratio se jutros na Fejsbuku povodom navodnih kompromisa i istakao da niko od lekara koji su članovi ovoga tela nije podržao popuštanje epidemioloških mera, i naglasio da su „posebno oštru granicu“ postavili kada su u pitanju kafići i restorani.

“Svako onaj koji me upozorava na Hipokratovu zakletvu zbog rada u Kriznom štabu I nekih navodno prihvaćenih kompromisa neka se duboko preispita. Makar to bio i profesor Dragan Delić. To veze nema sa istinom. Hipokratova zakletva je neprekidno ispred svega. Popuštanje mera nije NIKADA podržana od medicinskog dela Kriznog štaba. Posebno je oštra granica bila u odnosu na rad kafića i restorana”, napisao je dr Kon na Fejsbuku.

Podsetimo, infektolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike dr Dragan Delić izjavio je da mu odluke Kriznog štaba i popuštanje mera deluju neubedljivo i ne ulivaju poverenje.

“Očito je ponovo napravljen kompromis, što je za mene kao lekara, stručnjaka neprihvatljivo. Medicina, struka, nauka ne prihvataju kompromise.  Medicina mora da se drži zdravlja ljudi i njihovih života. To je nama primarni orijentir i međa, na osnovu toga mi donosimo odluke kao lekari, kao zdravstveni radnici. Svako ulaženje u neke druge oblasti može da bude klizav teren u kome se lekari obično ne snalaze baš najbolje”, rekao je Delić, a prenosi portal Nova.rs.

„Naš primarni i dominantni cilj je zdravlje stanovništva i što manje razmišljanja o drugim aspektima. To je moj kolegijani savet. Nikome drugom nismo položili zakletvu nego Hipokratu”, rekao je tada dr Delić.

Podsetimo, na sednici Kriznog štaba koja je održana u ponedeljak doneta je odluka da radno vreme svih ugostiteljskih objekata, tržnih centara, prodavnica, kao i uslužnih delatnosti, bude produženo do 20 časova. Ove relaskirane mere važiće do petka, za kada je zakazana nova sednica Kriznog štaba.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500