Kon: “Nisu donete nove mere, sada smo na nekom odlučivanju, premišljanju…”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se koronavirus mora zaustaviti i da je to moguće samo ako se uskrate kontakti, a to podrazumeva određene mere koje bi trebalo sprovoditi.

Kon je za RTS rekao da mere, ako se shvataju oštro, onda bi trebalo da budu oročene i da se jasno kaže da će trajati dve nedelje, pa da se vidi kakvi su rezultati.

Naveo je da danas nisu donete mere, da je predsednica Vlade dobro čula šta se predlaže i da je rekla da će razmisliti.

“Sad smo na nekom odlučivanju, premišljanju”, rekao je Kon i dodao da se traži balans i ono što je najpovoljnije.

Podsetivši da je danas usvojen zakon koji omogućava kontrole, Kon je naveo da je sve to značajno, ali i upozorio da vreme ide i da nam stoji nad vratom.

Poručuje da bi trebalo sprečiti kontakte, a da su oni najznačajniji na mestima zabave, noćnog života i klubova, ili gde se sedi dugo bez maski.

“Mere kakve god da su, one su neophodne, a to je da se zabrani prenos virusa, a zna se gde je prenos virusa i to morate da zatvorite”, naveo je Kon, prenosi N1.

On je ukazao da nismo iskoristili septembar onako kako smo mogli i naveo da su brojevi u Francuskoj, Belgiji i Holandiji počeli da padaju, ali da su tamo prilično rigorozne mere, i da sigurno i to ima uticaja.

Kon je objasnio da smo sada u šestoj nedelji ovog talasa i da bi tu trebalo polako da se gubi snaga i potencijal virusa, ali ističe da su to spekulacije i da ulazimo u zimsku sezonu i zbog toga moramo da budemo oprezni.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500