Kon: “Ne očekujem veliki procenat zaštićenosti populacije. Čak i da je 10 odsto, što je visoko, i dalje ima 90 odsto onih koji nisu zaštićeni, a najviše starijih koji su bili zatvoreni”

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

“Mislim da nismo stekli kolektivni imunitet, ali nam to nije bio ni cilj, jer bismo imali mnogo obolelih i umrlih”, kazao je na konferenciji za medije u Palati Srbija imunolog srđa Janković.

On je istakao da su procene u drugim zemljama da je broj asimptomatskih bolesnika u odnosu na ukupno zaražene 1 prema 5 do 1 prema 10, te da to jeste broj koji je veći od broja otkrivenih, ali da ne mogu da kažu da je velika prokuženost.

“Moramo da uradimo testove da znamo kakav nam je imunitet. Ja lično ne očekujem veliki procenat zaštićenosti populacije. Čak i da je 10 odsto, što je visoko, i dalje ima 90 odsto onih koji nisu zaštićeni, a najviše starijih koji su bili zatvoreni”, istakao je dr Kon i dodao da ne veruje da će ikada da se vrati virus na ovakav način.

“Što se tiče starijih od 65 godina, treba što više da se kreću. Što se tiče broja umrlih, on jeste zabrinjavajući i posledica je onoga što se dešavalo tri nedelje ranije, kada je došlo do zaražavanja u Gerontološkim centrima a potom i do pogoršanja bolesti kod zaraženih. Do smrtnog ishoda dođe između 2 do 3 nedelje. Taj ulazak korona virusa u domove za stare je bio nešto što nije smelo da se desi, a sada nam ostaje da gledamo posledice i smrtne ishode”, kazao je Kon.

Epidemiolog je tim povodom rekao i da ukidanje vanrednog stanja je vezano za ukidanje policijskog časa, ali da i nakon toga “ostaju vanredne mere”.

“Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru i za sada postoji i to će se menjati jer mora da se radi. Smanjuje se procenat pozitivnih i cirkulacija virusa što omogućava da se smanje mere što se tiče zabrane kontakata. Stariji će moći da se kreću kao i ranije, to neće biti moguće ograničavati, ali osnovna stvar je da nam svima ostane u svesti da su oni najrizičniji i da tu nema dileme i da su zabrane kontakta za sve sprovedene prvenstveno zbog njih”, kazao je Kon i dodao da je to možda bolno za njih, ali da “tako mora biti”.

On je istakao da se nada da će virus nestati, te da je to moguće od juna meseca, preneo je Blic.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus