Kon kritikovao Nestorovića: “Možemo kao lekari da promišljamo i raspravljamo, ali to ne može javno da se saopštava…”

1
screenshot/Nedeljnik

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za N1 da se svet nije promenio od kada je ukinuto vanredno stanje i da mere i dalje treba da se sprovode. On je na starije od 65 i hronične bolensike apelovao da maksimalno smanje kontakte, a na mlade koji nisu u riziku od ozbiljnog obolevanja da izbegavaju kontakt sa starijima. Kon je u razgovoru za N1 izneo i kritike na račun doktora Branimira Nestorovića povodom izjave da sada treba svi da izađemo napolje i zarazimo se, navodeći da takvi stavovi ne treba da se javno saopštavaju.

Epidemiolog Predrag Kon ponovio je da stariji od 65 i hronični bolesnici treba da se distanciraju i izbegavaju kontakte u otvorenom i zatovrenom prostoru. Ukoliko su kontakti nužni onda treba da koriste maske, eventualno rukavice i obavezno je češće pranje ruku.

Istakao je da stariji od 65 godina za sada ne mogu da koriste gradski prevoz, za koji je još jednom rekao da je trenutno najrizičnije mesto u Beogradu kada je u pitanju mogućnost zaraze.

Mlađima od 65 godina i onima potpuno mladim, koji nemaju rizik da teže obole ukoliko se zaraze novim koronavirusom, poručio je da vode računa, da izbegavaju kontakte sa starijima i da se trude da ih sačuvaju.

Zaposleni bi morali da poštuju uputstva koja su dobili za zaštitu na radnom mestu.

Doktor Branimir Nestorović preporučio je svima da izađu napolje i zaraze se koronavirusom, a to kako je rekao, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, ne važi za starije od 65 godina. Kon je javno istupio protiv ove Nestorovićeve izjave, ističući da bez obzira na dobru nameru ne možete znati kakav će biti ishod zaražavanja i kako će se to završiti.

“Možemo kao lekari da promišljamo i raspravljamo, ali to ne može javno da se saopštava. To je moje duboko lično ubeđenje”, kazao je Kon.

Upitan da li je utvrđeno koliko traje inkubacioni period, Kon je napomenuo da za sada postoje samo utisci, ali ne i dokazi i dodao da smatra da to takođe nije tema o kojoj bi trebalo javno govoriti, ali da se mora objasniti pošto je već izašla u javnost.

“Za sada imam samo utiske, ali čini se da je to period pet do sedam dana. Dr Zoran Stevanović kaže da je to kod nas sedam i više dana. Ima se utisak da se inkubacioni period produžava i ima se utisak da to ukazuje na to da je nešto blaža klinička slika, ali stvarne dokaze za to nemamo. I to ne mislim da je za javnost, ali je već ušlo u javnost pa moramo da tumačimo”, rekao je Kon.

On je istakao da epidemiološki nije prihvatljivo iznošenje različitih spekulacija koje nisu naučno dokazane, poput onih da postoje rasne ralike ili razlike u tipu genotipa domaćina virusa koje utiču na to da li je neko podložniji zarazi.

“To je vrlo osetljivo i ne bi smelo javno da se govori jer nema jasnih dokaza, a može da utiče na ponašanje. Ako pričamo da smo kao srpski narod otporni, onda može neko da poveruje i da to izazove posledice”, napominje Kon.

Tema o kojoj sada epidemiolozi i drugi stručnjaci govore, i iznose različita mišljenja, je da li će biti drugog talasa, kada i koliko će on biti jak. Sagovornik N1 kaže da to zavisi od toga koliko imamo kolektivnog imuniteta, ali i od samog virusa.

“Virus se sada seli na južnu hemisferu, sada tamo dolazi zima. Ako to bude vrlo izražena aktivnost vrlo verovatno je očekivati ga na jesen, obično kažem na poznu jesen posle formiranja dečjih kolektiva”, odgovara Kon.

Dodaje da virus treba ponovo očekivati u oktobru i novembru, ali da može da se desi i da ga ne bude uopšte.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.