“Kon je imao hrabrosti. Treba pitati Dariju Kisić Tepavčević, znamo da je imala veze i sa informacionim sistemom…”

0
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Moramo da kažemo da je Kon imao hrabrosti, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović govoreći o izjavi dr Predraga Kona o tome da je do juna, na osnovu podataka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, bilo trostruko više smrtnih slučajeva od COVID-19 nego što je to zvanično obljavljivano.

“Malo ko veruje u zvanične podatke, prvo je bio period sumnje pa ljutnje, a sada već sprdnje. Nije lako biti član kriznog štaba, mislim na nepolitički deo, svedoci smo komešanja i pojave fenomena koje bih nazvao – svedokom saradnikom, postoji želja možda savest, da se ipak otvore članovi kriznog štaba da kažu šta je istina”, kazao je Radovanović za N1.

Radovanović smatra da u ovom slučaju nije izvesno da će neka pravda biti zadovoljna, ali dobro je za mentalno zdravlje ovog naroda da se to pitanje otvori i pokrene. “Imam razumevanja za reakciju Kona, tačno je da nije on to prvi put izjavio, on je izlazio s tim podacima, ali tek sad je to privuklo pažnju medija i šire javnosti”, dodao je.

“Kona ne treba abolirati zbog ovoga što je uradio, ali svakako i ja ga smatram ili uzbunjivačem ili svedokom saradnikom, potrebna je informacija da ono na šta smo ukazivali zaista jeste istina.. Sad pritisak javnost i zdravstvenih radnika mora biti taj koji će dovesti do toga da se medicinskom delu Štaba stave na uvid pravi podaci. Kon mora da insistira da ima uvid u prave podatke”, kazao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić.

On je rekao i da bi najviše veleo da znam ko je potvrdio Konu i medicinskom delu štaba da su podaci sa kojima su raspolagali ispravni. “Mislim da je na nivou Batuta bilo manipulacija, treba pitati prvenstveno Dariju Kisić Tepavčević šta se to dešavalo, a znamo da je imala veze i sa informacionim sistemom… Puno toga se trenutno slaže u slagalicu, mislim da ćemo na kraju saznati istinu i da će odgovarati oni koji treba da odgovaraju”, zaključio je on.

Radovanović je rekao i da se pokazalo se da je broj testiranih uvećavan nekoliko stotina hiljada puta. “To su enormne razlike, manipulisalo se debelo podacima”, dodaje.

“Moramo da kažemo da je Kon imao hrabrosti i priznao ranije da mere koje su preduzimane nisu bile optimalne, jer nismo pratili najbolja iskustva iz sveta, i preporuke SZO, nismo imali dovoljno testova, i on je to priznao”, dodaje Radovanović.

Radovanović je rekao i da je nemoguće je da se neko nije setio u Batutu da “sabere podatke, ili nije umeo da sabere, ili da je diverzija nekog informatičara” u pitanju, dok je Panić još upitao zašto se zašto se pravi nova kovid baza, izrazivši sumnju da je jedini razlog da se stari “podaci sakriju”.