Kon: Jasno se vidi izlaz iz zdravstvene krize, brzina zavisi od nas…

0
Foto Igor Pavićević

(Beta) –  Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Predrag Kon ocenio je danas da se sa nabavkom vakcina, “jasno vidi” izlaz iz trenutne zdravstvene krize ali i dodao da brzina tog procesa “zavisi od nas”. 

Kon je u objavi na Fejsbuk profilu najavio da će država obezbediti “sve što je potrebno za masovnu imunizaciju”, poput dobrovoljnosti, najvišeg mogućeg stepena provere bezbednosti i efikasnosti vakcine, izbora različitih vakcina, do toga da su određene prioritetne grupe za vakcinaciju. 

Dodao je da imunizacija najmanje 1,5 miliona stanovnika obezbeđuje kolektivni imunitet od verovatnih 60 odsto, što je po njegovim rečima, “dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve smo imali”.

“Za potpuno suzbijanje ovog virusa potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80 odsto. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa potrebno je da se vakcinišu svi koji žele, do tri miliona stanovnika”, naveo je epidemiolog.

Ocenio je da je oko 40 odsto stanovnika Srbije već steklo imunitet nakon kontakta sa virusom, bilo tako što su preležali kovid-19 ili su imali asimptomatsku infekciju.

“Rezultat masovne imunizacije će zavisiti od odziva stanovništva, ali i naše sposobnosti da od toga ne pravimo temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti”, naveo je Kon.