Kon: “Do početka školske godine ne bi trebalo ukidati postojeće mere. Na jesen nas čekaju respiratorne infekcije”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ne može da kaže da situacija u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji “popušta” već da bi pre rekao da se “nekako stabilizovala, ali da je virus još i te kako prisutan”.

Kon je za televiziju Pink ocenio da je situacija sa epidemijom “i dalje nesigurna” i da se mere protiv epidemije koje su na snazi moraju poštovati da bi se “u miru” dočekao početak školske godine.

“Treba da se na neki način radujemo što se ovo može kontrolisati, ali daleko od toga da se opustimo i da počenemo da se ponašamo kao da toga nema, kako smo jednom uradili”, kazao je Kon.

On je rekao da, što se njega tiče, do početka školske godine ne bi trebalo ukidati mere koje su trenutno na snazi, uključujući i zabranu javnog okupljanja više od deset osoba, koja se kako je rekao, ne odnosi na javna kupališta.

Kon je rekao da najesen treba očekivati povećano prisustvo respiratornih infekcija, uključujući i grip, ali da nema mesta strahu.

Prema njegovim rečima podaci koji dolaze sa južne hemisfere, gde je sada zima, pokazuju da je u vreme epidemije koronavirusa smanjen broj obolelih od gripa, odnosno da je nošenje maski pomoglo i u sprečavanju širenja gripa.

“Za sada nema događaja na južnoj hemisferi koji bi nas posebno zabrinuli”, rekao je Kon.

(Beta)