Komšić odgovorio Lavrovu: “Odluku da odbijem sastanak sam doneo sam, niko ne može da utiče na moj stav…”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas da je odluku da se ne sastane sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim doneo sam.

“Konsultovao sam se sa članovima svog kabineta dan pre i van toga sam jedino razgovarao sa (bošnjačkim članovom Predsedništva BiH Šefikom) Džaferovićem”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Rekao je i da su članovi njegovog kabineta “svedoci” da im je rekao da je odlučio  ne ide na sastanak sa Lavrovom.

“Moja odluka je da ne idem, pa šta bude neka bude. Ostali moraju da se dogovore”, rekao je Komšić.

On je istakao da nijedna zapadna sila, a pogotovo Stranka demokratske akcije (SDA) “ne mogu uticati na njegov takav stav”.

“I da su hteli – ne bi, a nije bilo nikakog kontakta ni sa kim”, zaključio je Komšić.

Komšić, koji je i predsednik Demokratske fronte (DF), predstavio je danas predlog seta zakona kojim bi se potpuno reformisao Visoki sudski i tužilački savet BiH (VSTS).

“Evropska komisija je prošle godine objavila 14 prioriteta koji su neophodni da BiH krene ka Evropskoj uniji, a prema mojoj oceni, reč je o istorijskom dokumentu u kojem je pobrojano sve što treba našoj zemlji”, rekao je Komšić.

On je dodao da su “svi zdušno podržali to mišljenje, a meni se činilo da mnogi nisu ni pročitali šta u njemu piše”.

“(Srpski član Predsedništva BiH) Milorad Dodik je za vreme posete ministra Lavorova osporio mogućnost da njegova stranka i on učestvuju u realizaciji tih zadataka. U tom mišljenju oni vide opasnost za svoje karijere i pozicije koje imaju”, izjavio je Komšić.

Prema njegovim rečima, vodeći se mišljenjima EU predložio je set zakona, koji se odnose na promene Ustava BiH, Zakon o javnim nabavkama, kao i VSTS.

“Javne nabavke su izvor velike korupcije, a naš zakon je posve usklađen sa zahtevima EU. Nikom ne treba naglašavati u kakvom stanju je naš pravosudni sistem”, zaključio je Komšić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.