Komersant: Sporazum iz Vašingtona može da ima ozbiljne geopolitičke posledice

2
Screenshot Instagram buducnostsrbijeav

(Beta) – Beograd i Priština su se formalno obavezali da ustanove ekonomske veze, ali to može da ima ozbiljne geopolitičke posledice, tako što će oslabiti zavisnost Srbije od ruskog gasa i obezbediti priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti na čelu sa SAD, piše danas moskovski Komersant.

List navodi da zvaničnog reagovanja Rusije na potpisivanje dokumenata u Beloj kući još nema, ali da se “delimično” pojavilo na FB stranici portparolke Ministarsva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Komersant piše da je Zaharova objavila fotografiju Donalda Trampa za stolom, gde nasuprot sedi “kao bubica” srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji izgleda kao da je “na saslušanju”.

Dnevnik navodi da je glavna politička novost u 15. tački dokumenta, gde se Kosovo složilo na godišnji moratorijum da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija u tom periodu neće ubeđivati druge države da ne priznaju Kosovo ili da opozovu priznanje.

Poslednja tačka gde se govori o odnosima Beograda i Prištine sda Izraelom je još više neočekivana, navodi list.

Komersat citira beogradskog analitičara Vlatka Sekulovića koji smatra da “izraelski element” u dokumentu koji su potpisali lideri Beograda i Prištine ne samo da povećava izborne šanse Trampa, već i ojačava sam sporazum.

Sekulović je za list rekao da su obe strane prihvatile obavezu da u oblasti bezbednosti koriste najnovije tehnologije SAD što će obezbediti priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti na čelu sa SAD.

Šef beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je moskovskom dnevniku da se mogućnosti za saradnju Srbije sa NATO posle pregovora u Vašingtonu šire.

Komersant zaključuje da je Rusija po svemu sudeći još u junu upozoravala predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nekim pozicijama koje su ušle u završni tekst dokumenta.

2 KOMENTARA

  1. Ako Nemci i Hrvati imaju ruski gas, i dobijaju ga jeftinije od nas, zasto bi bio problem da ga Srbija i dalje dobija? Uostalom, Rusi nama prodaju nas gas iz Vojvodine, koji su dobili dzabe, u paketu sa rafinerijom iz Panceva, da bi nam spasli Kosovo.

  2. Što se tiče gasa stvar je vrlo jednostavna. Ako postoji više ponuda za kupovinu gasa Srbija će gledati samo svoj interest. Samo najbolja ponuda što se tiče cene, uslova plaćanja i još more bitnih detalja koje će prodavci morati da ponude… Gotovo je sa strateškim monopolom ali će uvek biti u igri i elementi koji baš I nemaju veze sa gasom pa ko ponudi više i bolje…

Comments are closed.