Komentar Kineske medijske grupe: Studija Harvarda služi za medijski napad na Peking

0
Ilustracija: Profimedia

Univerzitet Harvard je nedavno na platformi “DASH” objavio studiju koja je sugerisala da je novi koronavirus izbio u kineskom gradu Vuhanu još u avgustu 2019. godine, što je privuklo veliku pažnju javnosti.

Istraživanje, koje još nije prošlo naučnu proveru, koristilo je satelitske snimke bolničkih parkirališta u Vuhanu, gde je bolest najpre prijavljena u decembru 2019. godine i podatke o upitima na pretraživaču Baidu u vezi sa simptomima kao što su “kašalj” i “proliv”.

Istraživanje je odmah po objavljivanju naišlo na kritike nezavisnih naučnika koji su ne samo doveli u pitanje njegovu metodologiju, već su ga odbacili kao nevažeće. Kina je sa svoje strane odbacila zaključak istraživanja, navodeći da je “neverovatno smešno da je zaključak donet na osnovu površnih posmatranja poput obima saobraćaja”.

Međutim, autori studije su priznali, piše Kineski međunarodni radio na srpskom, da nisu mogli da potvrde da li su satelitski snimci bolničkih parkirališta i podaci o upitima na pretraživaču direktno povezani sa novim koronavirusom.

Američki časopis “Foreign Policy” je 10. juna objavio članak u kojem je izrazio sumnju u studiju Harvarda. U članku se navodi da je studija problematična jer su podaci, koji su korišćeni u istraživanju, namerno odabrani.

U članku se navodi da studija ukazuje na porast pretraživanja za reči „kašalj“ i „proliv“ prošlog avgusta na pretraživaču Baidu, ali drugi istraživači nisu mogli da dobiju isti rezultat. Pored toga, u članku se navodi da, s obzirom na stopu reprodukcije koronavirusa i činjenicu da nisu uvedene mere ograničenja u Vuhanu pre kraja januara 2020. godine, broj zaraženih tim virusom u Vuhanu bi bio mnogo veći da su tačni podaci izneti u toj studiji.

Drugim rečima, vrednost ovog teksta je veoma upitna. Ovaj tekst je zapravo „oružje“ koje je posebno napravljeno da napadne Kinu. U trenutku dok ovaj tekst još nije bio objavljen, američka kompanija ABC je emitovala „ekskluzivno saopštenje“ o brojnim podacima koji su kasnije navedeni u ovom tekstu, a kasnije su i Bi Bi Si i Si En En dali saopštenje o tome. Ovaj tekst je „kiša u realnom vremenu“ za veliki broj političara.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine je 9. juna naveo da je zaključak u tom tekstu zavisio samo od protoka saobraćaja, što je veoma apsurdno.

Istraživanje izvora virusa zahteva naučni pristup. Ovaj tekst koji je objavljen na društvenoj mreži medicinske škole Univerziteta Harvard nije naučni rad.

Virus je neprijatelj celog čovečanstva, a prevare i lažna nauka su takođe neprijatelji isto kao i sam virus.