“Kombinovana nastava izbor za sve fakultete, nema mnogo mogućnosti da bude drugačija”

0
Foto: Igor Pavićević

Brucoši se useljavaju u domove, a stariji studenti već dobijaju rasporede predavanja putem interneta. Rektorka BU Ivanka Popović istakla je za RTS da je kombinovana nastava izbor za sve univerzitete u Srbiji i da nema mnogo mogućnosti da bude drugačija. Dodala je da će se u zavisnosti od epidemioloških uslova nastava prilagođavati.

“Kombinovana nastava je izbor za sve Univerzitete u Srbiji i nema mnogo mogućnosti da bude drugačija. Ono što je važno je da je ona fleksibilna i da će se u zavisnosti od epidemioloških uslova ona prilagođavati”, istakla je prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu, prenosi RTS.

Naglasila je da počinju nastavu s velikim naglaskom da brucoši osete taj fakultetski život i da imaju što više nastave uživo.

“To znači da studenti viših godina koji imaju iskustva s onlajn nastavom nastavljaju jednim delom s tom nastavom”, navela je Popović.

Spremni su, kaže, da sagledaju sve povratne informacije i unaprede rad na nastavi na daljinu, kao i da otklone neke primedbe koje su studenti imali.

“Moram da kažem da nije ista situacija na svim fakultetima zbog prostornih mogućnosti i broja studenat. I svaki fakultet će napraviti svoj konretan plan kako će raditi. Pod velikim pritiskom su fakulteti koji imaju eksperimentalnu nastavu i kod njih je to najkomplikovanije”, ukazala je rektorka Beogradskog univerziteta.

Komentarišući zahtev grupe studenta za smanjenje školarine za 30 odsto, Popović je ocenila da su svi svesni situacije da mnogi studenti imaju ozbiljne teškoće da pokriju troškove studiranja.

“Međutim, okolnosti su takve da bilo kakvo linearno smanjenje ne bi pomoglo ni studentima, a jako bi ugrozilo fakutlete. U tom smislu su svi fakulteti spremni i već su to činili, studentima koji su im se obratili za smanjenje ili potpuno oslobađanje školarine i ja verujem da je to put kojim treba da idemo”, zaključila je rektorka.