“Kombinacija tri antivirusna leka do sada dala najbolje efekte u lečenju COVID-19…”

0
FILE - In this Wednesday, March 11, 2020 file photo, a technician prepares COVID-19 coronavirus patient samples for testing at a laboratory in New York's Long Island. Wide scale testing is a critical part of tracking and containing infectious diseases. But the U.S. effort has been plagued by a series of missteps, including accuracy problems with the test kits the CDC sent to other labs and bureaucratic hurdles that slowed the entrance of large, private sector labs. (AP Photo/John Minchillo)

Kombinacija tri antivirusna leka uz pojačani imuni sistem pomaže pacijentima da se brže oporave od koronavirusa, pokazuje studija lekara iz Hong Konga, a prenosi CNN.

Profesor Univerziteta u Hong Kongu dr Kvo-Jang Jen i njegov tim su testirali kombinaciju ritonavira, lopanivira – lekova koji se koriste u terapiji obolelih od virusa HIV – opšteg antivirusnog leka ribavirin i interferona, leka protiv multiple skleroze.

Pacijenti koji su učestvovali u studiji su imali blage ili umerene simptome koronavirusa. Deo njih je dobio samo kombinaciju lekova protiv HIV, dok su drugoj grupi pridodati ribavirin ili interferon.

“Terapija sa tri antivirusna leka se pokazala efikasnijom u lečenju pacijenata obolelih od koronavirusa. Grupa koja je koristila trostruku antivirusnu terapiju se oporavila za sedam dana u odnosu na grupu koja je tretirana kombinacijom lekova protiv HIV-a, čiji je oporavak trajao dvanaest dana”, napisali su lekari u analizi, naglašavajući da su nuspojave na lek sporadične.

Lekar Univerzitetske bolnice u San Francisku dr Piter Čin-Hong smatra da studija nudi nadu u borbi protiv koronavirusa.

“Rezultati analize nam govore da su lekovi sigurni i da remdesivir više nije jedina metoda lečenja pacijenata”, rekao je Čin-Hong.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus