Komandat vojne poljske bolnice u Novom Pazaru: “Situacija se stabilizovala, najteže je bilo početkom jula”

0
(BETAPHOTO/Turisticka organizacija Srbije/DS)

Komandant vojne poljske bolnice u Novom Pazaru pukovnik dr Predrag Krstić rekao je za RTS da dolazak Vojske u taj grad umirio građane i da su oni shvatili da nisu sami i zaboravljeni, prenosi Blic.

Posle više nedelja koje su mnogi opisali kao jako teške, situacija se polako stabilizovala. I dalje su na snazi mere opreza, i dalje lekari i medicinske sestre rade danonoćno, ali je vojna bolnica dezangažovana.

Naime, krajem juna, usled naglog i neočekivanog priliva pacijenta došlo je preoptrećenosti kapaciteta Opšte bolnice Novi Pazar. Takođe, oboleo je i jedan broj lekara, pa je zdravstveni sistem doveden do ivice pucanja.

“Zatim je 3. jula doneta je odluka o formaranju privremne poljske bolnice za prihvatanje i lečenje kovid pacijenta i nakon dve nedelje videli su se rezultati”, rekao je dr Krstić.

On je objasnio da je poljska bolnica formrana kao nezavisna celina kapaciteta 112 kreveta sa jasno definisanim zonama. Medicinski tim, kaže, činila su 43 lekara koja su radili u smenama.

“Iz dana u dan broj hospitalizovanih pacijenta je bio sve manji, a podaci iz kovid ambulanti Novog Pazara, Sjenice i Tutina su pokazivali da se broj prvih pregleda smanjuje i na ta način smo znali da smo situaciju stavili pod kontrolu”, rekao je dr Krstić.

Nastavili su, kaže, i sa insistiranjem na održavanju preventivnih mera samozaštite.

Posle odlaska Vojske iz Novog Pazara, epidemiološka situacija se popravila, u bolnici je trenutno dvadestak pacijenta koji se leče od koronavirusa.

Vojska, vojni lekari angažovani su i na drugim mestima i u drugim ustanovama u zemlji.

“Moje kolege iz vojnog i civinog sektora svakog časa očekuju novi zadatak, bilo u radu sa kovid pacijentima ili vraćanje na VMA. Odmore ćemo koristiti svi zajedno kada situaciju u potpunosti stavimo pod kontrolu i naravno izaći ćemo kao pobednici i nikako drugačije”. rekao je dr Krstić.