Kolumna Veljka Lalića: Srpski scenario

Zašto je baš u Srbiji moralo da se desi da imamo prvu utakmicu od izbijanja pandemije? Pa prvi turnir. Prve izbore...

1

Ovo će na kraju biti još jedan klasičan srpski scenario.

Kao na svakoj utakmici s Nemcima. Kreneš dobro, vodiš na poluvremenu. I onda raspad sistema…

I u Italiji je sve počelo na jednoj utakmici, pošto ne moraš da budeš epidemiolog da shvatiš vest američkih naučnika da je do sada najveće zaražavanje bilo na probi jednog hora. Čak 87 odsto, dok je kod supružnika koji spavaju u istom krevetu između 30 i 40 odsto.

Dakle, ako je pevanje 87 odsto, koliko je urlanje u masi…

Ja to stvarno ne mogu da razumem.

Zašto je baš u Srbiji moralo da se desi da imamo prvu utakmicu od izbijanja pandemije? Pa prvi turnir. Prve izbore…

U svetu to već nazivaju srpskim scenariom. U Švajcarskoj koju je pregazio Armagedon upozoravaju na ljude koji dolaze iz naše zemlje.

Ne razumem ni ovo oko Novaka. Čujem da je plakao dva dana.

Zašto? Pa organizovao je turnir sa sto puta manje ljudi na tribinama i 20 puta manje igrača na terenu.

Nije ništa organizovao na silu. Niti protiv preporuka vlada. I srpske, i hrvatske.

Skrivati se zato danas iza Novaka, baš je bedno… Mi nemamo veći brend od njega; sad smo pokušali kolektivno svi da se uhvatimo za taj reket, i mi kao najbolji protiv pandemije, i Hrvati pred sezonu, i ispao je kriv Novak…

Pored tog turnira, izbora, prepunih noćnih klubova i totalnog skidanja maski, desila se najgora moguća stvar: dovedeno je u pitanje poverenje u lekare.

Kad prestaneš da veruješ lekaru, uglavnom znači da je kraj… Danas pričamo o „zvaničnim podacima“. Imamo istraživanje BIRN-a za koje bi u svakoj zemlji dobili Pulicera ili prestali da postoje. Ali niko ih ne demantuje, pošto očigledno ne može da ih demantuje.

Lekari pričaju o medicinskim kartonima, ali se prave kao da ne čuju podatak o četiri puta manjem prijavljivanju zaraženih građana.

Čemu uopšte služi tabela za Vladu?! Zašto policija i BIA, kako opet čujem, traže onog ko je BIRN-u dostavio podatke, umesto onog ko je – ako je – skrivao podatke? Vratiti poverenje u zdravstveni sistem prioritet je nad prioritetima ove zemlje.

Jer svaka vlast dužna je samo jedno – da nas tačno obaveštava o svemu. A posebno o zdravlju.

Ovaj virus nije nastao na pijaci u Leskovcu, niti smo mi krivi što se ovako širi…

Ali nema važnijeg podatka od tog da li ima 15 ili 500 zaraženih, pošto smo se i mi u Nedeljniku, kao i Novak na turniru, samo pridržavali svih mera koje su preporučivali lekari…

I ko je onda kriv ako nekog zaboli grlo?

A nije od skandalozne utakmice…

***

*Uvodnik Veljka Lalića iz Nedeljnik br. 442

1 KOMENTAR

  1. To je politika.Novak je htio da pomogne hrvatskom turizmu pa nadrljao.Kad je šahist Bobi Fišer igrao šah i nije poštovao sankcije Ameri su ga gonili do smrti.Zato je opravdano podržati Novaka jer je i Hrvatima htio pomoći,iako i dalje progone Srbe da bi održali tečevine skorog genocida.

Comments are closed.