Kolinda pravi pauzu u kampanji da joj “ne bi politika ukrala Božić”, a HDZ i pored drugog mesta misli da je ovo najbolji rezultat od Franje Tuđmana

0
Tanjug/AP

Kolinda Grabar Kitarović posle jučerašnjeg prvog kruga izbora, i pored toga što je očekuje borba u drugom krugu protiv Zorana Milanovića, odlučila je da napravi pauzu u kampanji. Razlog je proslava Božića.

“Iščekivanje praznika Isusovog rođenja za moju je porodicu uvek posebno. Božić i božićno vreme provešću sa svojim najbližima kao što ćete, verujem, i vi. Ne bismo se smeli politički deliti kada treba da budemo zajedno i kada cela Hrvatska treba disati kao jedno u ljubavi za bližnje i one potrebite. Politika nam ne sme ukrasti Božić”, napisala je ona na Fejsbuku.

Za to vreme u njenoj stranci HDZ pripremaju taktiku za drugi krug.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je danas da će stranka analizirati rezultate prvog kruga izbora i da će pokušati da pronađe formulu za pobedu njihove kandidatkinje.

“Idemo se malo sastati da vidimo kako naći formulu za pobedu u drugom krugu”, rekao je kratko Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a uoči sjednice stranačkog vodstva.

Generalni sekretar stranke Goran Jandroković je rekao da se ne slaže sa ocenama da su HDZ i Grabar Kitarović doživeli izborni poraz, imajući u vidu da je najviše glasova dobio kandidat SDP-a Zoran Milanović.

Jandroković kaže da je čak 52 odsto glasova pripalo kandidatima sa desnog političkog prostora, a to je, kako kaže, najbolji rezultat te opcije još od vremena Franje Tuđmana.

U prvom krugu je Zoran Milanović osvojio 29,54  odsto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 26,67 odsto, a treći je nezavisni kandidat Miroslav Škoro sa 24,44 odsto glasova i njegove pristalice na ovim izborima će biti glavna meta “taktike” HDZ-a, mada su mnogi analitičari ocenili da je upravo činjenica da je “desni kandidat” uzeo ovoliko glasova poruka HDZ-u da nešto mora da se promeni.