Kolinda Grabar-Kitarović odala počast Slobodanu Praljku na godišnjicu njegovog ispijanja otrova

0
Profimedia

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na Fejsbuku je odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

Ona je objavila “story” s fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava i beli krst. Istu fotografiju objavio je u petak i njen savetnik Tomislav Madžar, preneo je Index.

Grabar Kitarović, podseća Index, nije želela da posthumno oduzme odlikovanja Slobodanu Praljku zbog činjenice da je osuđen za ratne zločine u Haškom tribunalu.

“Ti su ljudi dobili odličja za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odlikovanja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva”, rekla je Kolinda novinarima.

Ona ipak nije bila na komemoraciji. Novinari su je tada pitali i zašto, na šta je ona odgovorila kako se država vodi razumom, a ne emocijama.

U petak su se navršile dve godine od izricanja presude hercegovačkoj šestorci, vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Među šestoricom optuženih bio je i general Slobodan Praljak, koji je jedno vreme bio načelnik Hrvatskog vijeća odbrane.

Kada je haški sudija pročitao da se Praljkova krivica potvrđuje, on je dramatično izjavio da nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu i popio otrov u televizijskom prenosu uživo.