Koliko muzike toliko para: Zašto će Premijer liga izgubiti 850 miliona evra i kako vlasnik PSŽ-a ukida zaradu čitavoj ligi

0
Foto: Profimedia

Pandemija koronavirusa paralisala je fudbal na neodređeno vreme. Počelo je sa odlaganjem nacionalnih prvenstava, Lige šampiona i Lige Evrope. Zatim su mnogi klubovi smanjili plate fudbalerima dok ne prođe kriza, a sada su na red došle i medijske kuće koje su klubovima uskratile apanažu na osnovu TV prava, prenosi Mozzart sport.

Prve na udaru TV kuća našle su se francuska Liga 1 i 2. Premijer ligu očekuje minus od 850 miliona evra, dok sličan scenario predstoji i ostalim ligama širom Evrope.

Francuski Kanal + je objavio da neće uplatiti redovnu ratu od 110 miliona evra za prenos utakmica francuske prve i druge lige. Katarska BeIn grupa, takođe je otkazala dogovoreno otplaćivanje prava za prenos utakmica prva dva ranga francuskog fudbala. BeIN je trebalo da uplati 42 miliona evra, što je deo ukupnog ugovora za prenos mečeva Lige 1 i 2 u vrednosti od 201 milion evra.

Stav medija koji su vlasnici prava na emitovanje utakmica u Francuskoj je jasan – bez utakmica, nema prenosa, a ni para od prenosa mečeva. Sa druge strane, novac od medijskih kuća je odavno ključan za finansije u fudbalu, pa je jasno koliko su klubovi zavisni od prodaje TV prava. Zato su predsednik Paris Sen Žermena Naser al-Kelaifi, predsednik Olimpika iz Marseja Žak-Anri Ejo, predsednik Nice Žan-Pjer Rivier i predsednik Tuluza Olivije Sadran dobili ovlašćenje od Lige i ostalih timova da ih predstavljaju u važnim pregovorima sa vlasnicima TV prava.

Da stvar bude zanimljivija, vlasnik PSŽ-a i jedan od zastupnika klubova i Lige Al-Kelaifi ujedno je i vlasnik grupe BeIN koja je donela odluku o obustavljanju isplate za prava na prenos utakmica.

Takođe, medijske kuće širom Evrope se drže svoje računice i ne žele da plaćaju redovne isplate za TV prava onda kada nema utakmica. Ne samo u Francuskoj i ne samo u fudbalu. Klubovi već uračunavaju gubitke, a posledice se mogu osetiti vrlo brzo i u najboljim ligama na svetu.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus