Koliko može da pomogne lek protiv malarije? “Svet polako počinje da shvata njegov značaj”, kaže francuski lekar koji je učestvovao u studiji

0
Foto: Profimedia (Ilustracija)

Donald Tramp je to prvi rekao, a zatim se vest zavrtela čitavim svetom – lek koji se koristi protiv malarije, mogao bi da da rezultate i u borbi sa koronavirusom.

Početnu studiju, na malom broju ispitanika, obavio je francuski doktor Didije Raul.

Njegov saradnik, Janis Rusel, član njegovog tima, o tom je leku i njegovoj primeni govorio za Večernje novosti.

“Suština je da se dobije što više rezultata testova kako bi zaraženi što pre dobili tretman…”, kaže Rusel, potpuno uveren u delotvornost leka.

Podatke koje su dobili primenom ovog leka u Marseju, francuski lekari su podelili sa javnošću – u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom, taj lek je imao stopostotan učinak.

Kada je već tako, postavlja se pitanje zbog čega se još uvek ne koristi u čitavom svetu.

“Sve je više zemalja koje koriste ovaj tretman, a o njemu je govorio i Donald Tramp i najavio je da će biti korišćen u lečenju pacijenata koji su zaraženi koronavirusom u SAD…”, tvrdi Rusel za Novosti.

Ono o čemu se često piše je to što je lek nakon Trampove izjave već nestao iz apoteka, što bi hronične bolesnike koji su ga do sada koristili nevezano za koronavirus moglo da suoči sa problemima nestašice.

“Lek postoji odavno, izdat je veliki broj recepata za njega, svi ljudi koji žive u zonama gde ima malarije su ga koristili. Uopšte nije redak. Uz to postoje i generičke verzije, nijedna firma ne drži prava na njega. Svaka farmaceutska laboratorija ima kompetencije da ga proizvodi, a i jeftin je”, zaključuje Rusel i poručuje da je svetu potrebna inteligentna strategija.