Koje zabrane ostaju na snazi, Skupština sutra odlučuje o ukidanju vanrednog stanja, šta je “korona dernek”, kakav će biti drugi talas ako ga bude, šta dr Fauci kaže o “virusu iz laboratorije”…

0
Foto: Profimedia

PRESEK STANJA KORONAVIRUSA U SRBIJI 5. MAJA – U Republici Srbiji je do 15 časova 5. maja ergistrovano ukupno 9.677 zaraženih koronavirusom, prenosi RTS.

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata na koronavirus je testirano 4.817 građana, od čega je 120 bilo pozitivno.

Na respiratoru je 51 pacijent.

Preminule su još tri osobe što dovodi do ukupno 200 preminuh od početka epidemije.

Do sada je ukupno izlečeno 1.723 ljudi.

AKO SE PITA KRIZNI ŠTAB: KOJE SVE ZABRANE OSTAJU NA SNAZI – Krizni štab će preporučiti Vadi Srbije da se i nakon ukidanja vanrednog stanja zabrane masovna okupljanja, uključujući i posete bioskopima i pozorištima, kao i sportske manifestacije sa publikom, objavio je Blic pozivajući se na saznanja izvora koji je upoznat sa predlozima Štaba.

Osim zabrane masovnog okupljanja, stručnjaci su saglasni i sa tim da se ukine zabrana kretanja za starije od 65 godina, što bi trebalo da se dogodi sa ukidanjem policijskog časa, odnosno vanrednog stanja.

Istovremeno, Krizni štab insistira da na snazi ostanu preporuke za ponašanje za starije od 65 godina – socijalna distanca i smanjenje kontakata.

SKUPŠTINA SUTRA ODLUČUJE O UKIDANJU VANREDNOG STANJA – U Skupštinu Srbije stigao je Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koje je proglašeno 15. marta, preneo je B92.

Takođe, u parlament je stigao i Predlog zakona o važenju uredaba koje je vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Skupština Srbije potvrdila.

U Predlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja se navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Srbije uspostavljen aktivni epidemiološki nadzor nad oboljenjem COVID-19 u cilju sprovođenja preventivnih i protivepidemijskih mera u kontroli širenja koronavirusa.

Kao rezultat primene mera došlo je do usporenja epidemijskog toka i stvaranja uslova za postepeno sticanje kolektivnog imuniteta. U takvim kontrolisanim uslovima širenja infekcije došlo je do pada intenziteta aktivnosti virusa.

“Imajući na umu navedene činjenice, COVID-19 više se ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika po državu i građane, pa su predsednik Republike i predsednik Vlade zajednički ocenili da su prestali uslovi zbog kojih je proglašeno vanredno stanje i odlučili da, u skladu sa Zakona o odbrani, podnesu predlog Narodnoj skupštini da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja”, navodi se u obrazloženju.

U predlogu zakona o važenju uredaba, navodi se da će nadležne izborne komisije 11. maja doneti rešenje o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova.

“Zadužuju se nadležne izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora i da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji”, stoji u Predlogu zakona.

Ranije je najavljeno da bi Skupština sutra trebalo da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja.

DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ O TESTIRANJU NA ANTITELA – Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i trajaće 60 dana, sa ciljem da se utvrdi procenat imunih.

“Napraviće se reprezent opšte populacije. U prvom delu biće testirano 1.000 ispitanika i te rezultate imaćemo vrlo brzo. Krajni cilj je da testiramo 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi”, rekla je Kisić Tepavčević za današnji Blic.

Ona je navela da će porodice biti pozivane telefonom i da će im biti objašnjen “svaki detalj” i ukoliko budu želele da učestvuju, pošto je na dobrovoljnoj bazi, biće im zakazan termin u terirotijalno najbližem zavodu ili institutu.

“Svi će najpre popuniti upitnik i dati svoj pristanak, a potom će im biti uzeta krv na analizu”, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, svako od učesnika testiranja dobiće informaciju da li on i članovi njegove porodice imaju imunitet na koronavirus.

Na pitanje dali neko može da odbije testiranje, ona je odgovorila potvrdno.

“Apsolutno, poštuju se svi etički principi, ali to je korisno i za svakog pojedinca i za opšte dobro”, naglasila je Kisić Tepavčević.

DR RADOVANOVIĆ I TRI ARGUMENTA ZBOG KOJIH SUMNJA U DOBROĆUDNOST DRUGOG TALASA VIRUSA – Profesor Medicinskog fakulteta u penziji epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da se u Srbiji privodi kraju prvi talas epidemije koronavirusa i da bi drugi talas usledio pre leta jedino ukoliko bi se pribeglo naglom popuštanju mera.

“Verovatnije je da će nas drugi talas zahvatiti krajem godine ili čak u januaru. Nije nužno da bude blaži od prethodnog, kako se ne samo priželjkuje, već i samouvereno obznanjuje”, rekao je Radovanović  u analizi za današnje izdanje lista Danas.

On je naveo da za sumnju u “dobroćudnost” naredne epizode kovida-19 postoje bar tri agumenta.

“Neosnovano je zanošenje da slabi ubojitost (virulencija) uzročnika. Oslabila je jedino mogućnost njegovog prenošenja, i to zahvaljujući rigorozno preduzetim merama”, naveo je Radovanović.

Takođe, kako je rekao u analizi, dostignuti nivo kolektivnog imuniteta je suviše nizak da bi značajnije uticao na tok epidemije, čak i ako je do sada zaraženo 20-ak puta više građana Srbije nego što je zvanično potvrđeno, to je samo oko tri odsto populacije.

Radovanović je u analizi dodao da, uz “rezerve prema olakom pozivanju na analogiju, valja podsetiti da je u pandemiji ‘španske groznice’ pre 102 godine, najfatalniji bio bio drugi talas”.

ŠTA JE “KORONA DERNEK” – Uprkos propisanim merama, u Sarajevu je sinoć održana privatna zabava na kojoj su se našli mnogi poznati pevači, prenosi Klix.ba.

Na ovoj žurki bilo je oko 20 ljudi, među kojima su bili pevači Halid Bešlić, Šerif Konjević, Hari Varešanović, Slađana Mandić, Semir Cerić Koke, zatim dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić, koji je i član tela za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u Kantonu Sarajevo, te ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Veću ministara Staša Kostarac, piše Klix.

“Pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prekinuli su veliki korona-dernek u restoranu Golf Klub u Sarajevu, a svemu je svjedočio fotoreporter Klix.ba portala”, prenosi portal.

U prekidanju zabave učestvovala je i Specijalna jedinica MUP-a KS, a prisutnima su, kao i vlasniku objekta, izdati prekršajni nalozi i svi će biti kažnjeni u skladu sa zakonom.

Oni su u restoranu nazdravljali i pevali, pevačica Slađana Mandić sve je delila na storijima na Instagramu, da bi potom obrisala videe, ali su isti ipak završili na Jutjubu.

Zabavu je prekinula policija, a svi učesnici su kažnjeni novčanom kaznom.

Ministar Staša Koštarac rekao je da je zabavu organizovao njegov porodični prijatelj, hirurg Jusuf Šabanović, koji je, kaže Koštarac, pomogao kad su mu majka i stric bili bolesni pa ga nije mogao odbiti.

“On je bio uz moju porodicu i ja takvog čoveka ne mogu odbiti. Doktor Šabanović je pomogao celoj Sarajevsko-romanijskoj regiji, kome god da je trebalo”, rekao je Koštarac i dodao da se on nije dugo zadržao na zabavi.

Došao je, kako je dodao da čestita rođendan prijatelju, “seo i popio piće”.

“Nisam se dugo ni zadržao. Razumem sve, postoje sankcije i neka je policija odradila svoj posao”, dodao je on.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac, prisustvom na zabavi u Sarajevu na kojoj nisu ispoštovane zaštitne mere zbog pandemije korona virusa, “napisao kraj svog političkog puta”.

Dodik je rekao da Košarac nije više njegov najbliži saradnik i da to ne može više biti, a da se SNSD ogradjuje od njegovog postupka, koji snažno odbacuje i ne prihvata.

“Košarac je završio što se tiče politike naše partije i u tom pogledu ću se ponašati u budućnosti. U vezi s tim preduzećemo one mere koje su najbolje, pre svega, za Republiku Srpsku”, kazao je on.

S ozbirom na to da smene u Savetu ministara BiH mogu dovesti do gubljenja pozicija RS u toj instituciji, Dodik je istakao da će SNSD odrediti svoje ponašanje prema tome.”U to ne treba niko da sumnja”, naglasio je je Dodik.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

EPISKOPI STEFAN I DAVID IZAŠLI IZ BOLNICE – Episkopi Srpske pravoslavne crkve (SPC), remezijanski Stefan i kruševački David, izašli su iz zemunske bolnice gde su bili na lečenju infekcije kovid virusom.

Kako list Danas nezvanično saznaje, posle negativnih testova izašao je episkop Stefan, koji je i vikar patrijarha Irineja i starešina hrama Svetog Save na Vračaru.

Član Sinoda, episkop David saopštio je na sajtu svoje eparhije da je posle dva negativna testa otpušten iz iste zdravstvene ustanove i da se vratio u Kruševac.

List u današnjem izdanju piše i da je Sinod zvanično obavestio sve arhijereje SPC da zbog pandemije odlaže redovno majsko zasedanje Sabora SPC, čiji je početak bio planiran za 14. maj.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Danas piše i da je Sinod najavio da će o novom datumu sazivanja Sabora obavestiti arhijereje kad se stvore uslovi za normalno putovanje članova najvišeg crkveno zakonodavnog tela SPC i neometano prelaženje međudržavnih granica.

OTKRIVEN SLUČAJ KORONAVIRUSA U FRANCUSKOJ JOŠ IZ DECEMBRA – Francuska bolnica koje je testirala stare uzorke pacijenata sa upalom pluća otkrila je da je lečila osobu zaraženu koronavirusom već 27. decembra, skoro mesec dana pre nego što je Francuska potvrdila svoje prve slučajeve COVID-19, preneo je Gardijan.

Doktor Ive Koen, šef reanimacije u bolnicama “Avisen i Žan Verdije” u severnom predgrađu Pariza, rekao je za BFM TV da su naučnici ponovo pregledali uzorke 24 pacijenta lečenenih u decembru i januaru koji su negativno testirani negativno na grip.

“Od 24, imali smo jednog koji je bio pozitivan na COVID-19 27. decembra”, rekao je on.

On je dodao da je pacijent preživeo i da je sprovedena prva istraga da bi se utvrdila prva infekcija.

“Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoju decu, ali ne i suprugu koja radi u supermarketu”, rekao je on.

“Bio je šokiran. Nije razumeo kako je zaražen. Slagali smo slagalicu, ali on nije putovao nigde. Jedini kontakt koji je imao bio je sa suprugom”, rekao je doktor.

Njegova supruga radi u prodavnici i prodaje suši, blizu kolega kineskog porekla, rekao je Koen. Nije jasno da li su te kolege putovale u Kinu, a lokalna zdravstvena uprava trebalo bi da sprovede istragu, dodao je doktor.

“Mi se pitamo da li je ona bila bez simptoma”, rekao je. “Možda je reč o ‘nultom pacijentu’, ali možda postoje i drugi. Svi negativni PCR testovi za pneumoniju moraju se ponovo testirati”, rekao je doktor Ive Koen.

FAUCI KAŽE DA NE POSTOJE NAUČNI DOKAZI O TOME DA JE VRUS POTEKAO IZ LABORATORIJE – Doktor Entoni Fauci, najznačajniji američki stručnjak za infektivne bolesti i ključni član američke grupe u borbi protiv koronavirusa, rekao je da je postoji naučna osnova za teoriju da je COVID-19 stvorio čovek u laboratoriji ili da je virus procureo iz laboratorije nakon što je doveden iz divljine, preneo je Gardijan.

“Ako posmatrate evoluciju virusa kod slepih miševa, naučni dokazi su veoma snažni, virus ne bi mogao da bude veštački, niti postoji sumnja da je njime manipulisan. Sve o postepenoj evoluciji tokom vremena snažno ukazuje na to da se virus razvio u prirodi i prešao sa životinje na čoveka”, rekao je on u intervjuu za Nacionalnu geografiju.

Na osnovu naučnih dokaza, dodao je, takođe se ne može tvrditi da je virus pronađen u divljini, prenet u laboratoriju, a onda slučajno pobegao odatle.

Teoriju da se virus pojavio u laboratoriji u Vuhanu u Kini nedavno su izjavama podgrejali predsednik SAD Donald Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo.

JUŽNA KOREJA SE PRIPREMA ZA UBLAŽAVANJE MERA – Južna Koreja prijavila je tri nova slučaja zaraze koronavisuom, što je najmanji broj od 18. februara, pa se zemlja priprema za ponovo otvaranje škola i pokretanje profesionalnog sporta.

Južnokorejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti danas su prijavili dvoje umrlih od posledice virusa, čime je ukupan broj porastao na 254, dok je od početka pandemije zaraženo 10. 804 osoba.

Posle naglog skoka broja obolelih početkom marta kada je prijavljeno 500 zaraženih, infekcije su usporile tokom aprila meseca usled pooštrene granične kontrole i slabljenja zaraze u najteže pogodjenom gradu Dagu, u kome danas nije registovan nijedan novozaraženi.

Zdravstvene vlasti su i dalje zabrinute zbog “tihog širenja” virusa i planiraju testove na antitela kako bi utvrdili koliko je virus rasprostranjen.

Sa smanjenjem broja obolelih, zvaničnici su ublažili mere socijalnog distanciranja i odlučili da ponovo otvore škole u ​​fazama, pa će se u školske klupe prvo vratiti srednjoškolci 13. maja.

U KINI BEZ NOVIH SMRTNIH SLUČAJEVA VEĆ TRI NEDELJE – U Kini već tri nedelje nema novih smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa, a zdravstvene vlasti su danas prijavile jedan novi slučaj zaraze.

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je 395 ljudi ostalo na lečenju u bolnici, dok se 949 nalazi u izolaciji i pod nadzorom kao sumnjivi ili posle  pozitivnog testiranja, iako ne ispoljavaju nikakve simptome bolesti.

Najnovije brojke dolaze u trenutku kada Kina uzvraća na optužbe američkog državnog sekretara Majkla Pompea i drugih da je pandemija možda nastala u laboratoriji u centralnom kineskom gradu Vuhanu, gde je virus prvi put otkriven krajem prošle godine.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA