Koje vakcine protiv kovida-19 smeju da prime osobe alergične na penicilin

0
Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

”Svaka osoba koja u svojoj istoriji bolesti ima alergijske reakcije ozbiljnijeg tipa, kao što je anafilaktički šok, pre primanja vakcine protiv kovida-19 treba da se obrati izabranom lekaru ili specijalisti. Posebno imajući u vidu da su proizvođači predvideli da se primene mere opreza, odnosno da osobe koje su imale istoriju hipersenzitivnosti treba da se uzdrže od vakcinacije pre svega vakcinama Sinofarm i Sputnjik V”, rekao je Pavle Zelić iz Agencije za lekove, odgovarajući na pitanje da li su vakcine protiv kovida-19 bezbedne za osobe alergične na penicilin.

”Kada pominjemo alergijske odnosno reakcije hipersenzitivnosti na penicilinske antibiotike, moramo najpre istaći da nijedna od četiri vakcine koje su dobile dozvolu Agencije ne sadrži u svom sastavu ove supstance. Samim tim, vakcina ne može da izazove takve simptome kod osoba koje bi ih primile u smislu direktne reakcije na aktivne supstance, odnosno pomoćne supstance vakcine”, naglasio je za N1.

Zelić je napomenuo da odgovarajući medicinski tretman i nadzor treba uvek da budu spremni u slučaju anafilaktičke pojave nakon davanja vakcine, što je, kako je rekao, procedura koja se primenjuje kod svih vakcina koje se ubrizgavaju.