Koja se pitanja postavljaju u danu koji će promeniti britansku istoriju: Danas je Bregzit, a šta dalje?

0
Foto Profimedia

Oko sat vremena pre ponoći, Velika Britanija će napustiti Evropsku uniju. Ostaće tako 31. januar 2020. godine zapisan kao dan kada je promenjena istorija – prva država članica će napustiti Evropsku uniju i Velika Britanija će ponovo biti i administrativno odvojena od Evrope, kojoj pripada.

A šta bi sve trebalo da se dogodi 31. januara? Gardijan je, tako to funkcioniše sa Bregzitom od referenduma, ponudio kratko uputstvo svojim čitaocima, koji su ostali zbunjeni brojnim otvorenim pitanjima.

Da li će 31. nešto promeniti?

Petak označava početak bitke za isplativ trgovinski dogovor Ujedinjenog kraljevstva sa ostatkom sveta, a naročito sa Amerikom. Takav dogovor trebalo bi da bude postignut do kraja godine.

Sa druge strane, svakodnevni život na Ostrvu neće se promeniti. Britanci će i dalje funkcionisati prema ratifikovanom planu o tranzcionom periodu, sve dok konačni sporazum ne bude donet.

U pitanju nije samo trgovinski sporazum, već i brojni sporazumi iz oblasti bezbednosti, obrazovanja, istraživanja…

Šta bi sledeće trebalo da se dogodi?

Malo se zna o tome kakvi su planovi u vezi sa pregovorima koje će britanski predstavnici voditi sa zvaničnicima evropske zajednice.

Ne zna se puno ni o tome kakvi su konkretni ciljevi premijera Borisa Džonsona.

Kada će pregovori početi?

Pregovori neće početi pre marta, piše Gardijan. Evropska komisija je pre Božića donela plan o pristupu pregovorima koji ima 30 faza i koji bi trebalo da potpišu predstavnici zemalja članica 25. februara.

Ko će pregovarati u ime Velike Britanije?

Dejvid Frost, koji je na poziciji glavnog pregovarača zamenio Olivera Robinsa, predvodiće tim od 30 pozvanih članova, trgovinskih eksperata i predstavnika civilnog sektora. Moguće je da će biti angažovani i određeni eksperti koji su bili deo kanadskog tima koji je uspeo da ispregovara novi sporazum sa Evropskom unijom.

Šta će biti sa Severnom Irskom?

To je jedno od glavnih pitanja pregovora, a bilo je u centru pažnje i pregovarača koji su kreirali sporazum između Velike Britanije i Evropske unije o Bregzitu. De Rajnik je rekao u januaru da će obe strane morati da budu veoma disciplinovane kada je u pitanju implementacija novog sitema trgovine koji bi trebalo da bude primenjen do 31. decembra.