Kod polovine mladih pacijenata moždani udar je bio prvi simptom kovida: “To znači da su bili potpuno asimptomatski”

0
Profimedia

Moždani udar može biti prvi simptom kovid 19 kod mladih pacijenata, pokazuje novo kanadsko istraživanje, piše agencija Tanjug.

Moždani udari javljaju se relativno često među pacijentima sa kovidom i imaju tendenciju razornih posledica, prema novoj studiji koja procenjuje da gotovo svaki peti pacijent primljen u bolnicu sa kovidom doživi moždani udar.

Studija objavljena u utorak u časopisu Neurologija, medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju, otkrila je kako je stopa smrtnosti kod pacijenata sa kovidom 19 koji imaju i moždani udar “izuzetno visoka”.

Istraživači su otkrili da oko 1,8 odsto pacijenata sa kovidom 19 doživi moždani udar bilo kada su primljeni u bolnicu, bilo neposredno pre toga. To je cifra koja se možda čini malom, ali se pretvara u veliki broj slučajeva, s obzirom na to da su milioni ljudi širom sveta hospitalizovani sa tom bolešću, rekao je viši autor studije Lucijano Sposato, vanredni profesor neurologije na Univerzitetu Zapadni Ontario.

“To je zapravo vrlo veliki broj”, rekao je, dodajući da za poređenje, samo 0,2 odsto pacijenata sa gripom primljenih u bolnicu doživi moždani udar. 0,75 odsto pacijenata koji su hospitalizovani sa SARS-CoV1, virusom koji je izazvao SARS, imao je moždane udare.

Istraživači su takođe otkrili da je kod približno polovine mladih pacijenata mlađih od 50 godina moždani udar bio prvi simptom kovida 19.

“To znači da su bili potpuno asimptomatski pre nego što su primljeni”, rekao je dr Sposato.

Istraživački tim analizirao je 125 slučajeva, kao i 35 dodatnih neobjavljenih slučajeva iz Ontarija, Irana i Sjedinjenih Država.

Otkrili su da je 35 do 45 odsto pacijenata sa kovidom 19 sa moždanim udarom umrlo tokom boravka u bolnici, rekao je dr Sposato.

Poređenja radi, rekao je, stopa smrtnosti je 15 do 30 odsto za pacijente sa moždanim udarom u Kanadi koji su primljeni na intenzivnu negu bez kovida.

Među pacijentima u studiji, svi su imali najmanje jedan faktor rizika, poput gojaznosti, hipertenzije ili dijabetesa, a 97 procenata je imalo ozbiljan kovid 19.

Ovo je navelo istraživače da zaključe da većina pacijenata sa kovidom koji dožive moždani udar verovatno umire zbog težine te bolesti, a ne zbog moždanog udara, rekao je dr Sposato.

Iako je lečenje moždanog udara isto kao i kod pacijenata bez kovid 19, bolničko osoblje treba da preduzme dodatne mere predostrožnosti kako bi sprečilo širenje infekcije, rekao je on.

Neka od ovih otkrića podsećaju na severnoamerički Neurovaskularni konzorcijum kovid 19 (NAN-C) grupu istraživača koja prikuplja i analizira podatke o moždanim udarima povezanim sa kovid 19 u nekih 30 bolnica u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Adam Dmitriv, kanadski šef konzorcijuma, rekao je da su on i njegove kolege otkrili da pacijenti sa kovid 19 slabije prolaze kada su žrtve moždanog udara, u poređenju sa onima koji imaju samo kovid 19 ili onima koji su pretrpeli moždani udar pre pandemije. Međutim, još nije jasno zašto.

“Verujemo da postoji interakcija između kovida i moždanog udara koja tek treba da bude opisana”, rekao je dr Dmitriv, radiolog i kliničar za neuroradiologiju i neurointervenciju.