“Kod patrijarha Porfirija se sve spojilo – godine života pred njim i naklonjenost države crkvi”: “Rokenrol vladika” za novo doba SPC – Čitajte u Nedeljniku

2
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

Gotovo svi patrijarsi u prethodnim decenijama su dolazili na presto Svetog Save za vreme jednog režima, a sa ovog sveta odlazili za vreme drugog, pa čak i patrijarh German (preminuo 1991) koji je “stolovao” u vreme komunista, dočekao je da vidi pad tog režima. Zato je u startu pogrešno vezivati patrijarha za aktuelni režim u vreme njegovog ustoličenja.

Posebno kada za patrijarha dolazi vladika koji je “u najboljim vladičanskim godinama”.

I German je imao 59 godina kada je postao patrijarh. I Dimitrije je imao 59 godina kada je postao arhiepiskop beogradski, kasnije prvi patrijarh ujedinjene SPC posle Prvog svetskog rata. Vikentije je poglavar SPC postao sa 60, a Gavrilo Dožić sa 57 godina. Reklo bi se da su to najbolje godine za dolazak na tron Svetog Save, i dovoljno vladičanskog iskustva i dovoljno godina i energije pred sobom da se učine neke velike i značajne stvari. Samo što za prethodnike Porfirija Perića, novog srpskog patrijarha, koji su bili u najboljim episkopskim godinama, to nisu bile baš najbolje godine za Crkvu.

U patrijarhu Porfiriju se, prvi put u savremeno doba, spajaju godine života pred novim patrijarhom i pozicija Crkve kojoj su vlasti i sistem naklonjeni.

Promene koje bi Porfirije mogao da donese kao patrijarh nisu, naravno, revolucionarne, jer Crkva na prvom mestu nije institucija koja trpi revolucije. Ne treba očekivati nikakvu veliku promenu što se tiče stavova Crkve. Porfirije je važio za modernog vladiku, nazivali su ga i “rokenrol vladikom”.

Iako svi govore o njegovom učinku u Zagrebu, jedan od sagovornika će na prvom mestu istaći da je od 1990. do 2014, skoro 25 godina bio iguman jednog od najuzoritijih manastira srpske crkve, manastira Kovilj.

“To možda neko van Crkve ne može potpuno da razume, ali znate li šta znači sa nule doći do 30 monaha, a onda to sve održati”, kaže naš sagovornik.

Veliku priču o novom patrijarhu za novo doba SPC pročitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka, 25. februara.

2 KOMENTARA

  1. Ovome novinaru najbolji patrijarh je onaj na mrtvačkom odru!
    Poznajem bivšeg mitropolita Porfirija kao pastira Zagrebačkog mitropolije i
    mogu čestitati SPC na DOSTOJNOM izboru!

  2. “U startu pogrešno vezivati patrijarha za aktuelni režim” – naravno jer ih je sve birala udba od germana do Porfirija. Lepo je to sto je slusao rok i ostalo, ali kad pomisli ko ga je izabrao, ne bi mu dao ni dve nacrtane ovce da cuva. Jos je se trudili da pokazu da je izbor namestaljka i danima su udbaski tanloidi “nepogresivo” prognozirali trojcu u zrebu, a u SPC se dan ranije znalo koga ce izabrati “sv duh”. Ne obecava uopste.

Comments are closed.