Koalicija za dobročinstvo traži da se ukine PDV na donacije hrane

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Koalicija za dobročinstvo zatražila je danas ukidanje PDV-a na donacije hrane čime bi se one, kako je procenjeno, godišnje povećale za oko 160 miliona dinara i ukupno bi iznosile gotovo 700 miliona dinara, što bi obezbedilo blizu 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje u narodnim kuhinjama.

Članice Koalicije za dobročinstvo podnele su predlog Ministarstvu finansija da se Nacrtom zakona o izmeni i dopuni Zakona o PDV-u ukine PDV na donacije hrane pred istek roka trajanja.

U saopštenju se navodi da prema podacima iz 2018. godine, 500.000 ljudi u Srbiji nije u mogućnosti da zadovolji osnovne životne potrebe, medju kojima je hrana, a naplata PDV-a na donacije hrane otežava pružanje pomoći tim ljudima.

Predlog je upućen na osnovu pozitivne evropske prakse i Smernica Evropske unije, gde 20 od 27 zemalja članica ne naplaćuje PDV na doniranu hranu.

“U prilog ovom predlogu idu i podaci UN Agencije za hranu i poljoprivredu koji ukazuju da su nusprodukti uništavanja hrane jedan od najvećih zagadjivača vazduha sa osam odsto učešća u ukupnoj emisiji gasova koji izazivaju efekat staklene bašte na globalnom nivou”, navela je Koalicija za dobročinstvo.

Ukazano je da je trenutno kompanijama jeftnije da sačekaju da hrani istekne rok i da je unište bez plaćanja PDV-a, umesto da je doniraju dok je hrana još dobra za upotrebu.

Procena Koalicije je da bi se kroz izmenu Zakona o PDV-u stvorila mogućnost da kompanije doniraju hranu vrednu više stotina hiljada evra za najugroženije stanovnike i direktno utiču na ispunjenje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, na čije se sprovodjenje obavezala i Srbija.

Članice Koalicije za dobročinstvo – Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Smart Kolektiv, Catalyst Balkans, Srpski filantropski forum i Forum za odgovorno poslovanje predlog su uputile na osnovu analize troškova i koristi ukidanja PDV-a na doniranu hranu u Srbiji koja je sprovedena u okviru okviru Projekta za unapredjenje okvira za davanje koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo, a finansira USAID.