“Zajahao je talas…”: Zašto je Bajden trijumfalno dočekao sredu posle Super utorka

0
Foto: Profimedia

“Južna dominacija”, pobeda u Teksasu u poslednjim trenucima, Masačusets i Minesota za ponos. Tako američki mediji opisuju rezultate glasanja za demokratsku nominaciju tokom Super utorka. Džo Bajden je trijumfovao, a CNN objašnjava i koji su razlozi za to.

Prvo, Bajden je “zajahao talas”. Na krilima pobede u Južnoj Karolini on je pun samopouzdanja istupio pred birače i poslao konciznu poruku koju su oni očigledno dobro razumeli – potrebno nam je jedinstvo, a ne revolucija kako bismo pobedili Trampa.

I Amerikanci su to izabrali kao najsigurniju opciju u devet saveznih država.

Drugi razlog Bajdenove pobede je izgradnja kolacijie.

Butidžidž, Klobučar, ORurk, svi su odlučili da se povuku iz trke za nominaciju demokratske stranke i svi su podržali Džoa Bajdena. To govori u prilog “jedinstva” koje je potrebno i demokratama i čitavoj Americi. Tokom Super utorka govorilo se i o Obaminoj skrivenoj ruci, tačnije o tome da je bivši američki predsednik imao uticaj na takvu odluku sada već bivših kandidata za demokratsku nominaciju.

Kao treći razlog je definisano to što je Blumberg doživeo pad u odnosu na očekivanja i projekcije. Očigledno je njegov kasniji ulazak u kampanju i neučestvovanje na prva četiri prajmariza ostavio posledice. Jedan deo Blumbergove ciljne grupe je i Bajdenov, a očigledno je da su se oni odlučili za “ujka Džoa”.

Bajden je pokušao i da pridobije afroamerikance koji su inače na strani Sandersa. Očigledno je da je baza Sandersovih birača – afroamerikanci, latinoamerikanci, levičari, mladi birači – bila preslaba da je Bajden ne bi uzdrmao.

Kao ključne tačke njegove pobede navode se upravo Masačusets i Minesota gde je došlo do preokreta među biračima.

Bajden je, dakle, iskoristio trenutak i napravio veliki skok, a samo od rezultata glasanja u Kaliforniji zavisi kolika će razlika u broju delegata biti ove srede kada Bajden slavi jer je prošao utorak.

I bilo mu je super.