Ko sve pomaže vlasnicima sopstvenog biznisa u Srbiji da to postanu i opstanu?

0

U prvih 7 meseci 2019. izbrisano 13.353 preduzetnika iz APR-a. Prema njihovim podacima, a koji se nalaze na stranici sajta Privredne komore Srbije, od početka ove godine osnovano je više privrednih društava nego u istom periodu prošle godine, ali je takođe i više obrisano iz registra. Najviše iz prinudne likvidacije, jer nisu podnosili finansijske izveštaje dve uzastope godine koje su prethodile 2017. godini, kažu u APR-u.

2019. Osnovano Izbrisano
Privredna društva 5.468 2.139
Preduzetnici 21.871 13.353


Među ugašenima, najviše je privrednih društava koja su bila registrovana za obavljanje delatnosti nespecijalizovane trgovine na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, dok je među obrisanim preduzetnicima bilo najviše restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, kafića i barova, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, taksi prevoznika, frizerskih i kozmetičkih salona. 

Ko sve pomaže preduzetnicima?

Ako pogledamo pažljivije, uglavnom se zatvaraju mali zanati i radnje, jer su uslovi njihovog poslovanja otežani raznim porezima i nametima koje moraju da plate. S druge strane, ima i naše tradicionalne tvrdoglavosti da “sve znamo i možemo sve sami, bez ičije pomoći”. Tu ipak pomažu razne institucije:

  • Privredna komora Srbije
  • regionalne agencije kao što je RARIS (regionalna agencija za razvoj istočne Srbije)
  • ministarstvo privrede republike Srbije

Svakako moramo da naglasimo i pomoć privrednicima koje pružaju veliki sistemi. Na primer:

  • operater mobilne telefonije VIP MOBILE sa platformom “Naša mreža” daje savete iz biznisa i kako da se privrednici i preduzentici umreže i sarađuju
  • METRO Cash&Carry sa platformom OBD (Own Business Day – Dan sopstvenog poslovanja) pomaže vlasnicima malog biznisa da budu vidljiviji, da njihova lokalna zajednica sazna da su otvorili radnju, kafić ili restoran, ali i da oni koji postoje već duže, iskažu zahvalnost svojim stalnim mušterijama. Takođe, svi građani mogu da se prijave na platformu kako bi videli sve specijalne ponude koje će im se pružati 8.10. 2019. Dovoljno je da posete platformu sa mobilnog telefona i vide gde npr. mogu da dobiju poklon – mafin uz kafu za poneti.

Pogledajte VIDEO kako izgleda Dan sopstvenog poslovanja u 10 zemalja Evrope i pridružite se proslavi ovog dana u Srbiji. Obavezno 8.10. ponesite mobilni telefon i proverite šta vas sve očekuje od divnih znakova pažnje vaših omiljenih kafića, restorana i prodavnica.