Ko pali svetlo, a ko odvrće osigurače: Šta se događa sa električnom energijom na Kosovu i Metohiji?

0
Foto: Gračanica, Kosovo i Metohija (Profimedia/Ilustracija)

Od kada je 14. decembra kosovski operator KOSTT počeo da deluje kao nezavisan i da kontroliše energetske granice Kosova, nekoliko je vezanih događaja doprinelo da se stvori nova tenzija, ovoga puta oko električne energije.

Najpre su predstavnici srpske opozicije nekoliko dana pred proglašenje “energetske nezavisnosti” od strahe Avdulaha Hotija, upozoravali kako su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka odgovorni za “gubitak kontrole nad protokom elektirične energije na Kosovu i Metohiji”.

Zatim je Hoti 14. decembra zaista zahvalio međunarodnoj zajednici i prijateljima na pomoći u borbi za “energetsku nezavisnost” koja je konačno postignuta.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je na severu Kosova od tog trenutka „albanski prst na prekidaču za snabdevanje strujom“, i da je to još jedan udarac za suverenitet Srbije nad teritorijom pokrajine za koji su isključivo odgovorni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlast Srpske napredne stranke.

Ipak, predstavnici prištinske vlasti narednih nekoliko dana žalili su se da ih Srbija sabotira.

Odmah nakon početka nezavisnog rada kosovskog energetskog sistema, Srbija je zaustavila prenos od 500 megavata električne energije koji je Kosovo uvozilo iz te zemlje, rekao je za Radio Slobodna Evropa Nebih Zarići, član odbora Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT).

Zarići je dodao da su ti megavati, koje je Srbija blokirala, nadoknađeni sporazumom između Kosova i Severne Makedonije o snabdevanju električnom energijom.

“Poznato je da je Srbija najveći proizvođač električne energije u regionu i sve zemlje u regionu delimično snabdeva Srbija. Kosovo ne ispunjava sve kapacitete za proizvodnju energije. Imali smo manjak od 500 megavata. Te megavate smo do ovog trenutka uzimali od Srbije i u trenutku stupanja na snagu ovog sporazuma, odnosno od kako je kosovski energetski sistem postao nezavistan, Srbija je prestala da prenosi električnu energiju na Kosovo”, rekao je Zarići.

Ipak, juče je ministar ekonomije i zaštite životne sredine Kosova Bljerim Kući na sastanku Saveta ministara Energetske zajednice (EZ) optužio Srbiju da blokira Kosovo u prekograničnom prenosu struje.

Kući je na sastanku koji se održava pod predsedavanjem Crne Gore, govorio o trenutnoj situaciji nakon kosovske energetske nezavisnosti uz tvrdnje da Srbija blokira prenos.

“Dok govorimo o regionalnoj integraciji energetskog tržišta, Srbija je blokirala moju zemlju za 60 odsto prekograničnog prenosnog kapaciteta”, rekao je Kući.

Ocenio je da su to neprihvatljive akcije Srbije koje bi trebalo da sankcioniše EU, jer u suprotnom zajedničko opredeljenje u Ugovoru o energetskoj zajednici gubi smisao.