Ko može da pobedi Trampa: Njujork tajms podržao Ejmi Klobučar i Elizabet Voren

0
Foto Profimedia

Njujork tajms podržao je senatorke Ejmi Klobučar i Elizabet Voren za demokratsku predsedničku nominaciju nekoliko nedelja uoči izbora za predsedničku nominaciju u Ajovi 3. fabruara, čime zvanično počinju predsednički predizbori. Ovo je prvi put da je list izabrao dva kandidata.

Njujork tajms u tekstu opisuje senatorku Voren iz Masačusetsa kao “radikalnu”, a senatorku Klobučar iz Minesote kao “realističan” izbor.

“U toku je temeljna debata između dve vizije koje bi mogle da definišu budućnost (Demokratske) stranke, a možda i zemlje”, piše urednički kolegijum lista.

Za Klobučar, koja je umerenija, piše da će zahvaljujući svojem “dugotrajnom stažu u Senatu i ugledu na obema stranama moći da sklapa dogovore i da ujedini krila unutar stranke – a možda i zemlje.

“Neki u stranci na predsednika Donalda Trampa gledaju kao na skretanje i veruju da je moguć povratak osetljivijoj Americi. Zatim, tu su oni koji veruju da je predsednik Tramp produkt političkih i privrednih sistema tako trulih da moraju da budu zamenjeni, piše Njujork tajms.

 “I radikalni i realistični model zaslužuju ozbiljno razmatranje. To je razlog zbog kojeg podržavamo najdelotvornije kandidate za svaki od pristupa. To su Elizabet Voren i Ejmi Klobučar”, naglašava list.