Ko je moćni monarh Jordana, kog je polubrat pokušao da zbaci s prestola: Upravlja vojnim helikopterom, fan je “Zvezdanih staza”, oprobao se i u glumi, a engleski priča bolje nego maternji jezik

0
Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jordanski kralj Abdulah i princ Hamza su se danas zajedno pojavili prvi put otkako su izbile tenzije u ovoj azijskoj državi, tako što su prisustvovali ceremoniji posvećenoj 100. godišnjici od sticanja nezavisnosti.

Državni mediji su prikazali članove kraljevske porodice kako polažu vence na spomeniku Neznanom junaku i na spomenicima u Ragdal palati u Amanu, preneo je Rojters.

Podsetimo, jordanskog kralja Abdulaha ovih je dana s trona pokušao da zbaci njegov polubrat princ Hamza, i to uz pomoć Saudijske Arabije. Nije uspeo. Stoga će ovaj kralj verovatno vladati doživotno.

Jordan ima kralja koji može stati rame uz rame glorifikovanim vođama kakve poznajemo iz prošlosti, piše Večernji list.

Kralj Abdullah II je ujedno i direktni potomak proroka Muhameda, sam vozi blindirani automobil, sam upravlja helikopterom “Black Hawk” i njime odlazi na sastanke. Njega ne vozi pilot. 

Jordan ima kralja čija je supruga Ranija jedna od najlepših žena sveta, kralja koji ima prestižnu vojnu karijeru, čin britanskog pukovnika. Majka mu je Britanka iz Kelmondistona. Jordan ima kralja koji spašava komšije iz požara. Kralja koji je bio prvi čovek specijalaca, spretnog ronioca, koji, eto, samo zbog titule, bezbednosti i trona više ne sme skakati padobranom. Kralja koji je, ne manje važno, fan “Zvezdanih staza”, u kojima je čak imao epizodnu ulogu.

Međutim, Jordan ima i kralja i kog je – prošlog vikenda – s trona pokušao da svrgne mlađi polubrat.

Abdulah II. ibn–al Husein (59), aktuelni kralj Hašemitske Kraljevine Jordan, nije očekivao da će ikada preuzeti tron. Njegov otac kralj Husein, miljenik jordanskog naroda, nije mogao da ostavi presto u nasledstvo svom trogodišnjem mališanu, pa je morao da navede nekog drugog rođaka. Abdulah je bio vrlo mlad kad su se određivali naslednici, pa je prestolonaslednikom, umesto kraljevog sina, kako i priliči dvorskim običajima, imenovan – kraljev brat Hasan. Od 1965. do 1999. godine svi su mislili da će budući kralj biti kraljev brat.

Kada je bilo očigledno da će kralj Husein izgubiti borbu s zloćudnom bolešću limfnih ćelija, brat Hasan je već mešao novi špil karata. Kralj se borio s rakom, a brat je već kadrirao nove sudije, menjao politiku, pripremao rokade na šahovskoj tabli samog vrha jordanske vojske…

A to tako ne ide. Kralj Husein, živ, ali bolestan, u pismu od četrnaest strana napisao je tih dana: “Neverovatno sam razočaran postupcima mog brata, princa Hasanaa. Bespovratno…”

Brat Husein je ostao bez titule. Pažljiviji poznavaoci prilika tu su mogli iščitati i kako je kralj tih poslednjih dana bio itekako svestan da njegov brat želi da preuzeme naslednu kraljevsku liniju za svoju porodicu.

Pokušao je brat kasnije da nešto pregovara s kraljem, da izglade nesuglasice, čak su se i dogovarali kako će kraljev mlađi sin Hamza (ključan ovih dana) jednoga dana naslediti strica, te vratiti naslednu liniju, ali kralj nije popustio.

“Moj najstariji sin Abdulah će preuzeti tron! Onaj kog kao mališana nisam mogao da upišem kao prestolonaslednika”, poručio je tadašnji kralj na svom životnom rastanku.

Manje važno za priču, ali upravo je umirući Husein kao dečak pukom srećom izbegao smrt. Ubistvo kralja, njegovog dede Abdulaha 1951. u Jerusalimu, preživio je jer se metak koji je usmrtio tadašnjeg kralja odbio od medaljona koji mu je deda poklonio i insistirao da ga mališan toga dana na molitvi nosi oko vrata.

Dakle, te 1999. godine preko noći su Abdulah II. i njegova supruga postali kralj i kraljica. Već 7. februara iste godine, Abdulah je imenovan za novog kralja Jordana. Par sati nakon što mu je otac izdahnuo, on je seo na tron.

Igorm slučaja, prošle nedelje i njemu je njegov polubrat pokušao da preuzme tron. Proteklih dana u svetu su odjeknule vesti o hapšenjima, odnosno pritvoru za članove kraljevske porodice u Jordanu.

Kraljev polubrat Hamza Bin Husein osumnjičen je za zaveru. Obaveštajne službe, kojih u Jordanu ima na desetine, pronašle su dokaze da je princ Hamza s društvom na visokim položajima pokušao da uzdrma stabilnost i bezbednost kraljevine. Uz to, tvrdilo se da su bili u kontaktu sa “stranim elementima”.

Vojska je polubratu Hamzi zabranila izlazak iz kuće, korišćenje interneta i svu vezu s spoljniim svetom.

“Neću slušati one koji govore da ne smem izlaziti iz kuće, da ne smem koristiti Tviter ili da ne meme da se obrati svom narodu”, izjavio je princ Hamza.

Ne treba zaboraviti kako je Jordan važan saveznik Sjedinjenih Američkih Država, te da je svaki pokušaj destabilizacije te zemlje ujedno i pretnja večno problematičnoj situaciji na Bliskom istoku.

“Optužujem vlast za nesposobnost, korupciju i zlostavljanje”, govorio je prošle nedelje Hamza, ne optužujući direktno kralja, svog brata, ali jasno je ko je vlast u Jordanu.

Dan ili dva kasnije promenio je priču.

“Potpisao sam pismo koje je izdala kraljevska palata. Stavljam se u ruke kralju i ostajem veran Ustavu meni drage Hašemitske Kraljevine Jordan”, rekao je tada Hamza.

Oni koji poznaju prilike u toj zemlji, iako to mediji tačno ne navode, već se isključivo spominje “strani uticaj”, pretpostavljaju da je Hamza pao pod uticaj Saudijske Arabije, kojoj je cilj da i Jordan bude pod njenom kontrolom. Jordan je zemlja koja je jedina ostala “svoja” u tom području gde se sukobi niz sila.

Uz uhapšene, poput Šarifa Hasana Ben Zaida, člana kraljevske porodice, našao se i ministar finansija Basem Avadalah, za kog se veruje da je blizak sa Saudijcima, pa i to govori tome u prilog.

Sa druge strane, Abdulah II. je dobar s Amerikancima. Džo Bajden mu je dolazio u posete još pre mnogo godina, dobar je bio i sa Barakom Obamom. Amerikancima je, svakako, oduvek bilo važno da Jordan i dalje ostane jedna od najstabilnijih zemalja regiona.

Ne pomaže im samo SAD, nego i celi Zapad. Uz to, Abdulah vodi samostalnu politiku, bez obzira na to koliko je blizak s Izraelom, i drži da Palestinci moraju imati svoju politiku.

Nije mu lako ni što se nalazi između dve vatre – s jedne strane je Izrael, a s druge Saudijci – pa ni to što je ekonomska kriza sve veća, dugovi rastu, a problem ne olakšavaju ni sirijske izbeglice, te sve veći nedostatak vode.

Ipak, igra koju je zaigrao njegov polubrat Hamza, pozivajući se na tešku situaciju zbog pandemije, siromaštva i ekonomije koja iz dana u dan u toj zemlji tone dublje, nije prošla.

Ne čudi ni to što je američki Stejt department odmah pružio podršku kralju Abdulahu, pa će učiniti sve da on ostane na vlasti.

Pomaže Amerikancima jordanski kralj još od 11. septembra 2001. u borbi protiv terorizma. Zna se i to da nakon američke invazije na Irak 2003. godine u Jordanu Amerikanci i danas imaju vojne baze. Prioritet je kralju ostao i mir s Izraelom, a cilj mu je dostići ekonomsku i socijalnu modernizaciju sa slobodnim tržištem, te popraviti status žena.

“Moj je stav da ako se borite protiv sopstvenog naroda, ako primjenjujete silu, to nikada ne završava dobro. Oni koji misle da je ubijanje nedužnih ispravna stvar, nisu deo moje budućnosti. Štaviše, bezbednost i budućnost Jordana je pružiti ruku i Palestincima i Izraelcima”, rekao je kralj.

Za odnos s Izraelom će reći: “Imamo mir s Izraelom. Mi smo jedini koji smo preostali. Mnogi će pitati zašto imamo takav odnos ako od njega nema koristi. A moj je odgovor – uvek imate koristi od mira”.

Zanimljivo je i da kralj bolje govori engleski nego arapski. Ništa čudno, školovao se širom sveta i celu je mladost proveo u inostranstvu. Imao je prestižan vojni put. Prošao je niz škola, od Evrope do SAD–a. Vojnu obuku je završio na prestižnom britanskom Univerzitetu “Royal Military Academy Sandhurst”, istom na kom su se obrazovali britanski prinčevi Villjam i Hari.

Dobio je status pukovnika britanske vojske, školovao se i na Oksfordu, te zatim prošao u jordanskoj vojsci sve rodove. Pilotirao je američkim helikopterom “Bell AH–1 Cobra” koji se koristio u ratovima u Vijetnamu, Panami, Iraku…

U dokumentarcu Diskaverija “Jordan: Kraljevska tura”, izjavio je da kao kralj više ne sme da skače s padobranom.

Poznato je kako je, pre nego što će postati kralj, bio zapovednik specijalne jedinice “SOCOM”, prema mišljenju mnogih, najbolje na Bliskom istoku.

Iza njega je 35 godina staža na najvišim pozicijama u britanskoj i jordanskoj vojsci, a i kao kralj, trenirao je vojnike u jordasnkoj vojsci.

Spominjalo se da je i sam jordanski kralj učestvovao u napadima na ISIL, ali jordanska je vlada je to demantovala. Istrenirani specijalac, bivši šef najelitnijih jedinica, učestvovao je i u gašenju požara u blizini kraljevske palate u predgrađu Amana.

Kralj je pomagao vatrogascima da što pre zaustave požar noseći vatrogasne aparate.

“Zahvaljujući hrabrosti vojske i građana, uspešno je zaustavljen požar u kvartu Kamalija. Hvala svima koji su pomogli”, objavio je na Tvteru kralj neposredno nakon incidenta.

Uz sve te zvanične uloge, bio je gost i u – svemiru. Istina, fiktivni. Poznato je kako je kralj i veliki fan serije “Zvezdane staze: Voyager”, te je još u doba dok je bio princ u epizodi “Istrage” igrao epizodnu ulogu.

Brak sa kraljicom Ranijom opsiju kao “bajku”. Zanimljivo je i da je kraljica u vreme Zalivskog rata 1991. godine napustila Kuvajt i mir našla u Amanu u Jordanu.

“Upoznali smo se kod prijatelja na večeri, imao je osmeh koji me privlačio poput magneta”, izjavila je Ranija o njihovu prvom susretu.

Verili su se šest meseci nakon prvog susreta. Ranija je više puta proglašena jednom od najlepših žena sveta. Nije ni slutila da će postati kraljica, dugo se godina brinula za sopstvenu karijeru. Radila je u Amanu za “Citibank”, pa čak i u “Apple” predstavništvu.

Upravo posao u “Apple” kompaniji joj je pomogao da upozna supruga, budućeg kralja, jer je večeru na kojoj su se upoznali organizovala kraljeva sestra princeza Aiša, a Ranija je došla kao gošća iz kompanije.

U Jordanu, kraljeve supruge ne dobijaju automatski titulu kraljice, već ih sam kralj mora imenovati. Abdulah je to učinio kako bi je približio jordanskom narodu. S 28 godina bila je najmlađa kraljica na svetu. Forbs će je kasnije proglasiti jednom od 100 najmoćnijih žena sveta. Ima Jutjub kanal, Fejsbuk, milione pratilaca na Instagramu.

Sin Husein (27) predodređen je za prestolonaslednika. I on je završio istu britansku vojnu akademiju “Sandhurst”, a radi za Gugl, odnosno njihov inkubator “Jigsaw”.

“Kraljevstvo koje ću predati sinu neće biti isto kakvo sam ja nasledio”, rekao je kralj jednom prilikom.

I ćerka Salma (20) prva je princeza koja je postala vojni pilot, a najmlađi sin Hasem (16), takođe će najpre proći vojne škole.

Svojom skromnošću Abdulah se u javnosti predstavlja kao – čovek iz naroda.

O Jordanu…

Jordan je turistički poznat po Mrtvom moru, najnižoj tački na površini Zemlje (– 417 metara), napuštenom gradu Petri i crvenoj pustinji Vadi Rum.

Od kada je na vlasti Abdulah, broj stanovnika se udvostručio.

Od zemlje s pet miliiona stanovnika 1999. godine, danas se taj broj popeo na više od deset miliona, a većina stanovnika živi u gradovima. Velika većina su Palestinci. I kraljica je Palestinka, a iako je kralj 43. koleno direktnog potomka proroka Muhameda, zagovara sekularizam.

“Velika je odgovornost biti direktan potomak proroka Muhameda. Moja porodica na svojim plećima ima teret vođstva 1.400 godina. A ja neću zabrljati u svojoj deonici”, rekao je jednom prilikom kralj Abdulah.

Jordanci, uz Libijce, slove za najponosniju naciju regiona. Tamo se živi prema plemenskim, starim beduinskim pravilima. Mito na ulici ne postoji. Za narod je kralj pozitivac jer je sproveo mnoge reforme. Direktno ili indirektno u zemlji vlada demokratija, čak je i Muslimansko bratstvo u parlamentu.

“Razmišljam kao levičar kada je reč o zdravstvenom sistemu i školovanju, a kao desničar kada je reč o odbrani. I ne znam koji je, prema tome, politički spektar. Mislim da je to izazov koji imaju mnogi Jordanci”, pričao je kralj.

Kraljeva je, ipak, poslednja u Jordanu.

Na Bliskom istoku mešaju se velike sile. On je uspeo da napravi pozitivne stvari. Izolovao je Jordan kao jedinu zemlju, bez obzira na to što joj Zapad pomaže, koja je ostala nezavisna među arapskim zemljama.

Arapsko proleće nije došlo do Jordan. Bez obzira na probleme i okolinu u kojoj se Jordan nalazi, ekonomski pad, kao i pritiske sa svih strana, oni koji poznaju situaciju na Bliskom Istoku reći će: “Kralj Abdulah II. na tronu će ostati doživotno, u to nema sumnje…”