Ko hoće u Austriju, moraće da instalira aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih: Ova ideja uzdrmala je javnost i o njoj se priča u celom svetu…

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Austrijski mediji preplavljeni su naslovima: “Svako će morati da ima aplikaciju”. A reč je o aplikaciji o kojoj se priča od samog početka epidemije, a koja bi trebalo da pomogne u otkrivanju kontakata zaraženih kako bi se lakše zaustavilo širenje infekcije koronavirusom.

Sve je počelo od intervjua koji je za Fajnenšel tajms dala Antonela Maj-Pohtler, bliska saradnica kancelara austrijskog kancelara Sabastijana Kurca. Ova 61-godišnja poslovna žena, rođena u Italiji, a obrazovana u Nemačkoj, vodi konsultantsku kancelariju “Think Austria” za koji mnogi u zemlji smatraju da ima preterani uticaj na kancelara.

Maj-Pohtler je prvo protumačila kako je, naglašavajući pri tome svoju ulogu, Austrija uspela relativno blago da prođe kroz epidemiju. Da bi se zatim posvetila pitanju otvaranja društva, za šta je takođe zadužena kao koordinatorka. Uverena je da jedan je od ključnih elemenata za uspeh otvaranja pitanje “lične odgovornosti koja se mora razviti” i u čemu veliku ulogu imaju vlade.

A onda je usledio sporni deo koji je digao na noge Austriju. Maj-Pohtler veruje da će tehnološka rešenja, poput aplikacija koje prate kontakte biti vitalna, te da će evropska društva biti suočena s potrebom uravnoteženja javnog zdravstva s merama “na granici demokratskog modela delovanja”. Da bi nakon toga otvorila pitanja “sertifikata o imunitetu” za ljude koji potvrđeno imaju antitela za COVID-19.

“Ne želite da stvorite društvo na dva dela, ali morate da imate jasan stav o rizicima”, rekla je Maj-Pohtler za Fajnenšel tajms.

Reč je o vrlo osetljivom pitanju o kojem se intenzivno raspravlja u celom svetu. Hoće li putovanje biti dopušteno samo onima koji imaju “imunitetski pasoš”? Maj-Pohtler je otišla i korak dalje te rekla kako radi na otvaranju turizma čiji je udeo u austrijskom BDP-u nešto manji od 10 odsto. I tu je iznela predlog da bi turisti, pri ulasku u Austriju, morali da instaliraju aplikaciju za praćenje “Stop-Corona” koju je razvio lokalni Crveni krst.

Taj do izjave verovatno i ne bi podigao prašinu u Austriji, ali nastavak jeste: “Svi će imati aplikaciju. Mislim da će se ljudi želeti da kontrolišu. Ne možete zauvek da upravljate pandemijom s vrha prema dnu. Morate s njom da upravljate s dna prema vrhu”. 

Prva rečenica je bila “crvena krpa” jer se u Autriji raspravlja samo o dobrovoljnom korišćenju aplikacije. Odmah se oglasila liberalna stranka NEOS koja je od vlade zatražila tumačenje, ali opet ne pitanja turista već samo obaveze građana. NEOS ipak podseća da je na nivou EU dogovoreno da se uspostavi zajednička aplikacija, ali, prema poslednjim informacijama, nastao je problem s prepoznavanjem jezika.

Austrijska vlada je u odgovoru navela da će aplikacija (za stanovnike Austrije) biti na dobrovoljnoj bazi. Kancelar Kurc nije želeo da komentariše navode svoje savetnice već je samo rekao da to “trenutno nije tema među partnerima”.