Ko će biti “počišćen” iz SNS; danas je Božić po gregorijanskom kalendaru; UEFA kaznila Zvezdu: Vaš brifing za sredu

Pregled vesti za ovo jutro i naslovne strane dnevnoh novina

4
Foto: Tanjug, Tanjug-AP, Igor Pavićević

DVOJE DECE S KOSOVA UTOPILO SE U FRANCUSKOJ – Dvoje dece s Kosova udavilo se u utorak uveče u nabujalog reci u francuskom gradiću Montbrisonu, prenose francuski mediji.

Kako se navodi, brat i sestra, starosti pet i dve godine, pre tragedije igrali su se na obali reke pored svoje majke, preneo je KoSSev.

Francuski mediji prenose da je prvo u vodu upalo mlađe dete. Nakon toga, sestrica je pokušala da ga uhvati ali ju je rečna bujica odvukla. Majka je skočila za njima, ali nije uspela da ih spasi. Alarmirala je ljude kako bi stigle hitne službe, ali one po dolasku nisu ništa mogle da urade.

“ČISTKA” U SNS – Beogradska štampa na naslovnim stranama najavljuje da će u nedelju, na sednici Glavnog odbora SNS, početi kadrovska čistka u vladajućoj stranci.

Podsećajući na izjave lidera stranke Alesanda Vučića o tome, “Novosti” pišu da bi proces trebalo da bude zaokružen posle parlamentarnih izbora, nakon kojih bi, ukoliko naprednjaci ponovo formiraju vlast, vlada trebalo da izgleda drugačije.

“Srpski telegraf” piše da će nekoliko ministara i ključnih funkcionera sa lokala ostati bez funkcija posle sednice GO SNS 29. decembra i da se na listi za smenu već nalazi dvadesetak imena i da je to tek početak kadrovskih promena koje će sprovesti Vučić.

IZMENA ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA – Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima, koji predviđa da je rok za njihovo raspisivanje umesto dosadašnjih 30, najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika.

BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU – Danas je Božić za vernike koji poštuju gregorijanski kalendar. Biblijski grad Vitlejem, u kome se po hrišćanskom verovanju rodio Isus, pripremio se ove nedelje da pozdravi hodočasnike koji dolaze iz celog sveta da slave Božić u Svetoj zemlji.

Nadbiskup Pjerbatista Pikabala, najviši zvaničnik rimokatoličke crkve na Bliskom istoku, služio je ponoćnu misu u Crkvi rođenja.

Predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, čestitali su u utorak Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i vernicima.

30 GODINA OD SMRTI ČAUŠESKUA – Pre tačno 30 godina, rumunski dikator Nikolae Čaušesku streljan je zajedno sa svojom suprugom Elenom, nakon što su osuđeni za ekonomsku sabotažu i genocid.

Iako su tri decenije protekle, Čaušesku je i dalje ličnost o kojoj važe podeljena mišljenja, od onih koji ga smatraju totalitarnim zločincem do onih koji smatraju da je najbolji lider kojeg je Rumunija imala od Drugog svetskog rata.

EVO MORALES PLANIRA DA SE VRATI DO NAREDNOG BOŽIĆA – Svrgnuti bolivijski predsednik Evo Morales, koji se nalazi u egzilu u Argentini, kaže da planira da se vrati u Boliviju do sledećeg Božića.

Morales, koji je otišao u Argentinu nakon spornih izbora u oktobru, rekao je u intervjuu Rojtersu da pomaže svom Pokretu socijalizma, za predstojeće vanredne izbore u Boliviji. On je izrazio uverenje da će kandidat njegove koalicije osvojiti predsednički mandat.

KRVAVI NAPAD DŽIHADISTA U BURKINI FASO – U napadu ekstremista na vojnu bazu i grad Arbindi u Burkini Faso ubijeno je 35 civila, od kojih 31 žena.

U kontranapadu vojske u severnoj provinciji Soum, ubijeno je 80 ekstremista i sedam vojnika, prenosi BBC pozivajući se na zvanične izvore.

Predsednik Roh Mark Kristijan Kabore proglasio je dvodnevnu žalost u toj zapadnoafričkoj zemlji. Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

POŽARI U ČILEU – Najmanje 120 kuća uništeno je u požaru koji je zahvatio čileanski grad Valparaiso, a veliki deo stanovništva je evakuisan. Valparaiso je jedan od čileanskih najviših gradova i glavna luka na Pacifiku.

Iz predostrožnosti je isključena struja u 90.000 domaćinstava, a gradonačelnik tog grada Horhe Šarp rekao je da su požari namerno izazvani, kao i da nema podataka o mogućim žrtvama, prenosi BBC.

SERIJA LAŽNIH DOJAVA O BOMBAMA U MOSKVI – Mnoge institucije i objekti u Moskvi, i u utorak su bili meta lažnih dojava o podmetnutim bombama.

Dojave o postavljenim bombama na moskoskovskim aerodromima Šeremetjevo i Domodedovo bile su lažne, saoštile su bezbednosne službe nakon provere.

Dojave o bombi u utorak je primilo i sedam stanica metroa u Moskvi, 11 sudova, više od 15 škola i obdaništa, kao i dve zgrade moskovskog Državnog univerziteta za lingvistiku, Ruski državni univerzitet poljoprivrede Timirjazev i moskovski Državni univerzitet za psihologiju i edukaciju.

UEFA KAZNILA ZVEZDU – UEFA je kaznila Crvenu zvezdu sa 50 hiljada evra zbog nepoštovanja finansijskog fer-pleja, tačnije zbog toga što nisu isplaćena zaostala potraživanja.

Telo za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) je kaznilo Crvenu zvezdu zbog toga što klub nije uspeo da zadovolji rokove u kojima je trebalo da isplati novčana potraživanja.

Zvezda nije jedina kažnjena i prošla je bolje u odnosu na ljubljansku Olimpijku koja je dobila kaznu od 75 hiljada, evra dok je kazahstanski Ordabasi uz kaznu od 100 hiljada evra izbačen na dve godine iz UEFA takmičenja ali svoje obaveze ne reguliše do kraja januara 2020. godine.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Naslovna za 25. decembar 2019. 1

4 KOMENTARA

  1. Pozivanje na Zakon o Vladavini Prava je najblaze receno neozbiljna tvrdnja ;zbog Plagijata Kandidat Sa navecim izgledom ,clan CDU Christjan Wulf ,je bio prinuden na Ostavku na svim funcijama i povlacenjem iz politie u Nemackoj

  2. Pozivanje na Zakon o Vladavini Prava je najblaze receno neozbiljna tvrdnja ;zbog Plagijata Kandidat Sa navecim izgledom ,clan CDU Christjan Wulf ,je bio prinuden na Ostavku na svim funcijama i povlacenjem iz politie u Nemackoj

  3. “Plaši mečku s rešetom”, kako kaže narod. On ya svoju besprekornu i diktatorsku vladavinu je smenio Gašića zbog nedoličnog ponašanja prema novinarki, da bi ga nakon godinu dana mirovanja postavio za prvog čoveka BIA.. Drugi, Lazar Krstić, sam je napustio ministarsko mesto i otišao vani. To isto je uradio i Dušan Vujović. Smenio je ΛV sa premijerskog mesta i naterao ga silom da bude predsednik. Ovim se pokazuje da ΛV nikog nije smenio, a priča da će sada “očistiti stranku najvećom metlom”. Čuće se!

Comments are closed.