“Kleknuo sam samo pred kraljicom i pred suprugom. Ova priča o klečanju je kao iz ‘Igre prestola’, ne znam, izgledao kao potčinjavanje…”: Britanski šef diplomatije na udaru kritika

0
Foto: Profimedia

Šef britanske diplomatije Dominik Rab izazvao je danas talas kritika zbog izjave da je klečanje, simboličan gest pokreta protiv rasizma, “simbol potčinjenosti”, preuzet iz serije “Igra prestola”.

“Ova priča o klečanju, ne znam, možda ima širu priču, ali čini se da je preuzeta iz ‘Igre prestola’, a izgleda mi pre kao simbol potčinjenosti i podređenosti, a ne oslobađanja i emancipacije”, rekao je Rab za Talk radio.

Ministar je rekao i da je kleknuo samo “pred kraljicom” i pred budućom suprugom kada ju je zaprosio.

Od smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koga je ubio policajac belac u Mineapolisu tokom hapšenja, klečanje je postalo simbol pokreta protiv rasizma svuda u svetu, pa su i policajci klečali u znak solidarnosti sa demonstrantima.

Laburistički poslanik Dejvid Lami ocenio je ovu Rabovu izjavu “uvredljivom” i “sramotnom” za šefa diplomatije.

Nakon niza kritika, ministar je napisao na Tviteru da poštuje antirasistički pokret. “Ako ljudi žele da kleknu, to je njihov izbor i ja ga poštujem. Svi se moramo ujediniti da bismo se borili protiv diskriminacije i društvenih nepravdi”.

(Beta)