Klačar: Zaključci Vlade o izbornim uslovima su važni. Ne treba ih preceniti, ni potceniti

0
Foto: Printscreen N1

Zaključke Vlade Srbije za poboljšanje izbornog procesa ne treba precenjivati, ali ni potcenjivati jer jesu važne, izjavio je za N1 Bojan Klačar iz CeSID-a.

Klačar je rekao i da dijalog o izbornim uslovima treba da se nastavi i posle narednih izbora, jer nije ni bilo realno da se sve stvari poprave za šest meseci.

Vlada Srbije usvojila je juče nove mere za unapređenje izbornog procesa koje, između ostalog, uključuju obuku ovlašćenih lica za ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska i njegovu interenet prezentaciju, obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora, kao i omogućavanje građanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

“To je korak napred u fazi kada sve te mere budu i implementirane, i ne treba ih preceniti, ali ni potceniti jer jesu važne”, kazao je Klačar.

Reč je, kako je dodao, o urgentnim merama koje mogu biti primenjene do narednih izbora, ali je važno da se dijalog nastavi i posle toga, jer su pokrenute brojne teme za koje nije bilo ni realno da budu uređene u roku od šest meseci koliko je otprilike ostalo do izlaska na birališta.