Kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo izjavu G7 o izbornom sistemu u Hongkongu

0
Foto: CRI

Ministarstvo spoljnih poslova Kine oštro se usprotivilo izjavi Grupe sedam (G7) zbog “grubog mešanja” u poslove Hongkonga, rekavši da je odluka koju je usvojilo najviše kinesko zakonodavno telo za poboljšanje izbora u Hongkongu „legitimna i razumna“.

Izjava portparola Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijena usledila je kao odgovor na zajedničku izjavu ministara spoljnih poslova G7 i visokog predstavnika EU u petak izražavajući zabrinutost zbog kineske odluke o izbornom sistemu u HK-u.

Na redovnom brifingu za štampu, Džao je rekao da je odluka Svekineskog narodnog kongresa o poboljšanju izbornog sistema u Hongkongu glavna mera za zaštitu sveukupnih i osnovnih interesa HK-a i da će pomoći da se olakša stalan i zdrav razvoj demokratije u Hongkongu.

„Prošle su 24 godine od kako se Hongkong vratio u maticu“, rekao je Džao, i pozvao G7 da se odmah prestanu mešati u hongkonške poslove u skladu sa međunarodnim zakonima.

Portparol je zaključio da je Kina nepokolebljivo odlučna da zaštiti svoj suverenitet, bezbednost i razvojne interese i dugoročni prosperitet i stabilnost Hongkonga.