Kineski rover na Mesecu pronašao “gelasti materijal čudne boje”

0
Foto: Profimedia

Kineski lunarni rover Yutu 2 otkrio je krajem jula na udaljenoj strani Meseca čudan materijal, koji je kineska svemirska agencija opisala kao “gelast” i “čudne boje”, prenose mediji.

Sada je kineski svemirski istraživački program objavio novu fotografiju tog ranije neidentifikovanog materijala, piše Space.com.

Podsetimo, naučni tim koji rukovodi roverom Yutu 2 pripremao se 28. juna, da roveru zada instrukciju za “popodnevni odmor”, odnosno proces kojim se štiti osetljivi deo mehanike od pregrevanja kad se Sunce nalazi tačno nad roverom.

Ali, primećeno je tokom analize panorame, koju je fotografisao Yutu 2 da se unutar kratera nalazi nešto neobično. Zato su istraživači odlučili da ga malo duže održe “budnim”, okrećući ga pritom direktno prema centru kratera, kako bi imali bolji pogled na zanimljiv nalaz.

Tu su ugledali blistavu stvar koja se svojom bojom, oblikom i teksturom razlikovala od okolnog regolita.

Mada u julu nisu bili poznati rezultati analize spektrometrom, naučna zajednica je smatrala da je verovatnije da je rover pronašao stvrdnuti rastaljeni materijal nego, kako tvrdi kineska svemirska agencija, ljepljivu stvar koja liči na gel.

Na najnovijoj fotografiji koju je snimila glavna kamera Yutu 2 vidi se zaista drugačiji materijal.

Klajv Nil, lunarni naučnik sa Univerziteta Notr Dam u Indijani, rekao je za Space.com da ovaj snimak dodatno potvrđuje pređašnje teorije da uočeni materijal jako liči na uzorak udarnog stakla koji je na Mesecu pronađen 1972. godine, tokom misije Apollo 17.

“Kako god, definitivno se radi o steni”, zaključio je Den Morijarti iz NASa za Space.com.