Kineski proizvođač čipova na crnoj listi SAD: Ograničen pristup američkoj tehnologiji zbog navodne veze sa kineskom vojskom

0
Profimedia

(Beta) – Odlazeća administracija SAD stavila je danas na crnu listu vodećeg kineskog proizvođača čipova i ograničila mu pristup naprednoj američkoj tehnologiji zbog navodne povezanosti s vojskom Kine.

Na crnu listu je stavljena kineska kompanija SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp.) koja negira povezanost sa vlastima Kine.

Američki ministar za trgovinu Vilbur Ros rekao je da Vašington neće dozvoliti da napredna američka tehnologija pomaže jačanju vojske “sve ratobornijeg neprijatelja”.

Na toj listi Ministarstva trgovine SAD nalazi se više od 60 firmi zbog navodne podrške kineskoj vojsci, pomaganja vladi Kine u njenom obračunu s neistomišljenicima, ušešća u krađi trgovinskih tajni i doprinosa agresivnim potezima Pekinga u vezi s teritorijalnim pretenzijama u Južnom kineskom moru.

Među kompanijama je i kineski proizvođač bespilotnih letelica DJI, zbog navodnog pomaganja kineskim vlastima u sprovođenju nadzora nad građanima te zemlje.

Stavljanje kompanije SMIC na crnu listu znači da će američke firme ubuduće morati da dobiju licencu da bi joj prodavale sofisticiranu tehnologiju.

Tehnologija koja pomaže u proizvodnji najnaprednijih čipova suočava se s “pretpostavkom odbijanja”, navelo je američko Ministarstvo i dodalo da će druga roba biti procenjivana od slučaja do slučaja.

Aministracija odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa donela je odluku mesec dana pre stupanja na dužnost novoizabranog šefa države Džozefa Bajdena.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva trgovine rekao je da današnja odluka nije doneta uz konsultacije s Bajdenovim timom.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500