Kineski ministar spoljnih poslova o spoljnoj politici

0
Fotografija: CRI

Kineski državni savetnik, ministar spoljnih poslova Vang Ji danas je održao pres konferenciju tokom 4. zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 13. saziva.

Odgovorna Kina će svetom širiti više topline i nade

Vang je ukazao da je 2021. godina značajna za kinesku diplomatiju.

“Kina će aktivno unaprediti prijateljske odnose sa svim zemljama i neprekidno pojačavati međusobno razumevanje sa svetom. Kina će u epohi posle epidemije aktivno pokretati međunarodnu saradnju u borbi protiv epidemije i izgraditi zajednicu zdravstva čovečanstva. Kina će unaprediti visokokvalitetnu izgradnju „Pojasa i puta“, dati doprinos oporavku svetske ekonomije, i zajedno sa drugim zemljama rešavati klimatske promene i druge globalne izazove.

Vang je rekao da će Kina aktivno unaprediti uspostavljanje novih međunarodnih odnosa i širiti zajedničke vrednosti čovečanstva poput mira, razvoja, jednakosti, pravednosti, diplomatije i slobode.

“Odgovorna Kina će svetom širiti više toplina i nade i dodati više poverenja i snage za zajednički razvoj svih zemalja“, istakao je Vang.

Kina i Rusija treba da odlučno unapređuju odnose

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, Vang je odgovorio da Kina i Rusija treba da odlučno unapređuju odnose uprkos kompleksnoj situaciji u svetu. Dve zemlje su međusobni globalni partneri i pružaju jedna drugoj prilike za razvoj. To nije samo iskustvo istorije, nego i zahtev epohe, istako je.

“Kina i Rusija zadržale su blisku saradnju u borbi protiv koronavirusa i „političkog virusa“. Jedinstvo Kine i Rusije predstavlja stub svetskog mira i stabilnosti. Ove godine se obeležava 20. godišnjica potpisivanja Sporazuma Kine i Rusije o dobrosusedskoj saradnji. Dve strane će unaprediti kinesko-ruske sveobuhvatne strateške odnose partnerstva u više oblasti“, naglasio je kineski šef diplomatije.

Vang je naveo da će Kina i Rusija postati model strateškog međusobnog poverenja, saradnje i pravednosti.

“Odlučno ćemo međusobno podržavati važne interese, zajedno ćemo zaštititi multilateralizam, autoritet UN-a i globalnu stratešku stabilnost“, kazao je Vang.

Pomoć svim afričkim zemljama najvažnija tačka

Vang je izjavio i da je pomoć svim afričkim zemljama u borbi protiv epidemije i u oporavku ekonomije trenutno najvažnija tačka u kinesko-afričkoj saradnji.

“Kina je do sada Africi 120 puta pružila materijal za borbu protiv epidemije, poslala grupe medicinskih stručnjaka u 15 afričkih zemalja, poslala vakcine u 35 afričkih zemalja i Savetu Afričke Unije. Godine 2020. je obeležena 20. godišnjica osnivanja Foruma za kinesko-afričku saradnju. Bilateralna trgovinska vrednost porasla je za 20 puta u proteklih 20 godina. Direktna ulaganja Kine u Afriku porasla su 100 puta. Visokokvalitetna zajednička izgradnja „Pojasa i puta“ će biti motor razvoju Afrike“, rekao je Vang.

“Imamo poverenja da će hongkonško sutra biti lepše”

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji je na današnjoj preskonferenciji u Pekingu rekao “odlučni smo da se i dalje pridržavamo ‘jedne zemlje, dva sistema’ „, “Hongkonžani vladaju Hongkongom“ i “Hongkong ima visok stepen autonomije“. Uvereni smo da će Hongkong biti sve bolji i bolji, kazao je.

Vang Ji je naglasio da je usavršavanje izbornog sistema Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga i sprovođenje principa da „patriote vladaju Hongkongom“ praktična potreba za unapređenjem cilja „jedne zemlje, dva sistema“ i održavanjem hongkonške dugoročne stabilnosti.

“Istovremeno time se sprovode ovlašćenja i odgovornosti koje su Ustavom poverene Svekineskom narodnom kongresu, koje su u potpunosti ustavne, zakonske i razumne“, istakao je.

Vang Ji je rekao da je, bez obzira u kojoj se zemlji nalazili, odanost domovini osnovna politička etika koje se moraju pridržavati javni zvaničnici i oni koji se kandiduju za javne funkcije.

“Tako je i u Hongkongu. Hongkong je Specijalni administrativni region Kine i deo Narodne Republike Kine. Ako niste patriote, kako možete voleti Hongkong? Prelazak Hongkonga iz haosa u upravljanje u potpunosti je u skladu sa interesima svih strana, a takođe će pružiti čvršću garanciju za zaštitu prava stanovnika Hongkonga i legitimnih interesa stranih investitora“, naglasio je kineski šef diplomatije.

Saradnja bi trebalo da postane glavni cilj Kine i Sjedinjenih Država

Državni sekretar i ministar inostranih poslova Kine Vang Ji je danas u Pekingu izjavio da bez obzira da li se polazi od zajedničkih interesa dve zemlje ili naroda sveta, saradnja bi trebalo da postane glavni cilj Kine i SAD-a.

Razvoj bilateralnih odnosa Kine i SAD-a, prvo se mora pridržavati principa nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja. U isto vreme, Kina je spremna da poveća međusobno poverenje sa svim stranama pod pretpostavkom poštovanja nacionalnog suvereniteta. Kina nikada neće prihvatiti neutemeljene optužbe i klevete i nikada neće dozvoliti drugim zemljama da krše njene ključne interese.

Vang Ji je rekao da Kina i Sjedinjene Države mogu da sarađuju, a da spisak saradnje uključuje borbu protiv epidemije, ekonomski oporavak, klimatske promene itd.

“Kina je spremna da razgovara i da produbi saradnju sa SAD-om. Kina se nada da će Sjedinjene Države što pre ukinuti sva nerazumna ograničenja kinesko-američke saradnje“, istakao je “Kao dve države sa različitim socijalnim sistemom, razlike i kontradikcije između Kine i Sjedinjenih Država su neizbežne. Neophodno da pojačamo iskrenu komunikaciju, kako bi se sprečile strateške pogrešne procene i smanjio sukob“.

Kina i Evropa predstavljaju dve važne snage u multipolarnom svetu

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji je izjavio da Kina i Evropa predstavljaju dve važne snage u multipolarnom svetu.

“Odnosi dveju strana su ravnopravni i otvoreni, nisu usmereni na treću stranu. Ne postoji pitanje da Kina želi da utiče na odnose između SAD-a i Evrope“, kazao je Vang “Kina se nada da će EU nastaviti da ojačava svoju stratešku autonomiju, podržava koncept multilateralizma i ulaže napore u koordinaciji i saradnji između velikih sila“.

Vang je izjavio da zajednička saradnja i obostrana korist Kine i Evrope daju glavni ton bilateralnih odnosa.

“Dve glavne civilizacije trebalo bi da imaju dijalog i razmenu, a ne da budu sistemski rivali. Kina će i dalje podržavati proces integracija Evrope i podržavati EU da igra veću ulogu u globalnim poslovima“, istakao je Vang “U proteklih godinu dana, predsednik Si Đinping i evropski lideri uspešno su održali tri video sastanka. Dve strane su ne samo potpisale Sporazum o geografskim oznakama Kina-EU, već i završile pregovore o Sporazumu o investicijama između EU i Kine“.

Vang je rekao da je to u skladu sa zajedničkim interesima obe strane i da nije jednostrana korist. Prošle godine Kina je prvi put postala najveći trgovinski partner EU-a, što pokazuje aktivni signal i vitalnost svetu tokom krize i izazova.

Kina se protivi „nacionalizaciji vakcina“

Državni sekretar i ministar inostranih poslova Kine Vang Ji je danas u Pekingu izjavio da i kineske i strane vakcine imaju isti efekat, sve dok su sigurne i pouzdane. Kina se odlučno protivi „nacionalizaciji vakcina“, ne prihvata stvaranje „imunološkog jaza“ i odupire svakom pokušaju politizacije saradnje u vezi sa vakcinama, kazao je.

Kina se čvrsto podržava „prvog atributa“ vakcine kao javnog proizvoda i prva je obećala da će kineske vakcine da budu globalno dostupne.

“Kina posebno ulaže napore u dostupnost i pristupačnost vakcina u zemljama u razvoju. Kina je već saopštila da će isporučiti 10 miliona doza vakcina protiv kovida-19 za program UN-a za raspodelu vakcina, Kovaks, namenjen pomoći siromašnim zemljama u borbi protiv pandemije“, kazao je “Nadamo se da će kineska vakcina doneti više samopouzdanja i nade u globalnu borbu protiv epidemije“.

Kina se dosledno zalaže za multilateralizam

Vang je izjavio da se Kina dosledno zalaže za multilateralizam, koji je i metoda za rešavanje svetskih izazova.

Kinska strana smatra da multilateralizam treba da se pridržava principa Povelje UN-a. Treba zaštititi međunarodni poredak, unaprediti diplomatiju međunarodnih odnosa i treba insistirati na otvaranju i međusobnim konsultacijama. Kina se nada da će sve članice međunarodne zajednice zajedno uložiti napore, kako bi multilateralizam rasvetlio put čovečanstva u budućnosti.