Kineski međunarodni radio: Šta su zapravo rekli stručnjaci SZO-a u intervjuu za Njujork tajms?

Pripremio: Džao Peng, CRI Online

0
Foto: CRI

Njujork Tajms je končano objavio kompletan intervju sa stručnjacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) nakon što su stručnjaci tom listu poručili “Sram vas bilo”, piše Kineski međunarodni radio na srpskom.

Prošle nedelje, stručnjaci SZO-a su u Kini završili sve istraživačke radove vezane za poreklo koronavirusa. Oni su pohvalili transparentnost koju je Kina pokazala u deljenju inforamcija, ali i odbacili sve neutemeljne tvrdnje pojedinih zapadnih medija i politikanata kojima je bila namera da oklevetaju Kinu.

Međutim, Nujork tajms je ipak objavio lažne vesti optužujući Kinu da je “sprečila istragu” i “odbila da podeli podatke”. Ove netačne informacije su odlacili i osudili brojni stručnjaci SZO-a. “To je potpuno van konteksta”, naveo je stručnjak Peter Dasak u poruci objavljenoj 13. februara na Tviteru.

Dan kasnije, Njujork tajms je objavio intervju sa Dasakom. Ovaj put je objavio kompletan razgovor, koji je kasnije prosledio i Dasak, potvrđujući da se složio sa objavljenim sadržajem.

U prethodno objavljenom članku pod naslovom “U toku istraživačkog putovanja stručnjaka SZO-a, Kina je odbila da obezbedi važne podatke”, Njujork tajms je citirao stručnjaka SZO-a, navodeći da je Kina svojim ponašanjima ozbiljno ometala tokove istraživanja.

Međutim, to upravo je suprotno onome što je rekao Dasak u intervjuu datom Njujork tajmsu, piše Kineski međunarodni radio. Šta je zapravo činjenica?

Dasak je u intervjuu ukazao da je Kineski cantar za kontrolu bolesti, pri zatvaranju pijace Huanan u Vuhanu, 31. decembra 2019. godine, već poslala grupu naučnika kako bi na licu mesta istražila tragove virusa. Dasak je tu akciju opisala kao “veoma opširno istraživanje”.

“U onom trenutku, Kina je prikupila uzorke na skoro svim mestima na pijaci. Na samom početku je Kina već prikupila 500 uzoraka, a mnogi od njih su bili pozitivni na koronavirus. Među uzorcima je bilo i mesa i leševa životinja”, naveo je Dasak u intervjuu.

“U početnoj fazi epidemije, kineski naučnici su mnogo uradili i prikupili više od 900 uzoraka sa pijace. Osim toga, prikupili su i uzorke iz odvoda otpadnih voda, pokušavali su da pronađu tragove slepih miševa u otvorima za ventilaciju, takođe su uhvatili na pijaci neke životinje uključujući mačke lutalice, miševe kao i jednu lisicu”, naveo je Dasak.

“Ova istraživanja su mi stvarno otvorila oči”, ovako je rekao Dasak u intervjuu datom Njujork tajmsu.

Dasak je u razgovoru takođe napravio paralelu između radova na kontroli epidemije u Kini i u SAD-u. “Čitav proces u prevenciji epidemije u Kini je striktan i kompletan, od zaštitne opreme, do testiranja na koronavirus, pa i do karantina, čak se i na plastičnim kesama za smeće jasno vide određena obeležja. Kad sam se vratio u Njujork, doživljaj je totalno drugačiji od onoga u Kini, nije me niko obavestio da budem obavezno u samoizolaciji, niko nije došao da poruči da ostanem obavezno kod kuće”, naveo je stručnjak SZO-a.