Kineski međunarodni radio: Nezavisna istraga otkriva da američka vlada podržava separatiste u Sinđijangu

0
Foto: CRI

Nalazi istrage nezavisne veb-stranice Greizone pokazuju da vlada SAD-a politički i finansijski podržava ujgurske separatističke pokrete maskirane da zagovaraju ljudska prava u kineskom Sinđijangu, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), američka fondacija osnovana da „podržava demokratiju u drugim zemljama“, koju finansira američka vlada, u stvari je rečeno da podupire separatističke pokrete.

Prema novinarskom istražnom tekstu objavljenom na vebsajtu Greizone krajem marta, organizacija sa sedištem u Vašingtonu pod nazivom Američko udruženje Ujgur (UAA) sarađuje sa američkom vladom u smislu ujgurskih separatističkih pokreta.

Prema portalu Greizone, UAA je povezana sa Svetskim kongresom Ujgura (VUC), što su neke zapadne zemlje opisale kao „vodeći glas za ujgurske interese i ljudska prava“. VUC je igrao centralnu ulogu u tome kako su neke zapadne zemlje tumačile kinesku politiku u Sinđijangu.

Međutim, vebsajt je istakao je da su prethodni izveštaji te organizacije otkrili da je VUC zapravo „mreža prognanih ujgurskih separatista“ koji su izjavili da nameravaju da dovedu do „pada Kine“ i stvore države pod nazivom „Istočni Turkestan“ u Sinđijangu

Multimedija kaže da je VUC poslednjih godina blisko sarađivao sa američkim i nekim zapadnim vladama, kao i pojedincima poput Adriana Zenza, udvostručujući “njihov novi hladni rat protiv Kine, zagovarajući da kineska politika u Sinđijangu bude označena kao’ genocid ‘, zajedno sa sankcijama i bojkotom.”

U istražnom delu se navodi da Ujgurski projekat za ljudska prava (UHRP), pokrenut 2004. godine, omogućava i u velikoj meri finansira NED, obezbeđujući više od miliona američkih dolara tokom trogodišnjeg perioda samo od 2016. godine.

„Nacionalna zadužbina za demokratiju izuzetno podržava UAA“, rekao je bivši predsednik UAA-a Nuri Turkel 2006. godine, citiran u članku, „pružajući nam neprocenjive smernice i pomoć“ i „osnovno finansiranje“.