Kineska vakcina probila granice Evropske unije: Počelo vakcinisanje u Mađarskoj

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Mađarska je juče postala prva članica EU čiji građani primaju i kinesku vakcinu protiv koronavirusa, a zvaničnici nastoje da uvere građane u njenu bezbednost i efikasnost.

Lekari širom Mađarske juče su dobili instrukcije da počnu sa davanjem vakcine kineske državne kompanije Sinofarm starijim pacijentima.

Broj vakcina koje se koriste u Mađarskoj time je povećan na pet, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj članici EU. Među njima je i ruska vakcina “Sputnjik V”.

Međutim, Mađari izražavaju određeno nepoverenje prema ruskoj i kineskoj vakcini, a zvaničnici nastoje da ga smanje.

Mađarska zvaničnica Sesilija Miler zatražila je juče od građana da “odbace sve strahove u vezi s ruskom i kineskom vakcinom, jer ih je više od 30 miliona ljudi primilo i nije imalo nikakve probleme”.

Vlada Mađarske, na čijem je čelu nacionalista Viktor Orban, oštro je kritikovala brzinu vakcinacije u EU i odlučila se za kupovinu vakcina iz Rusije i Kine, uprkos istraživanjima koja su pokazala da je poverenje Mađara u te vakcine nisko.

Od 1.000 ispitanih u Budimpešti, svega 27 odsto je reklo da bi primilo kinesku vakcinu, a 43 odsto rusku, dok je 84 odsto kazalo da bi prihvatilo vakcine proizvedene u zapadnim zemljama.

Uprkos tome, mađarski zvaničnici očekuje da će kineska Sinofarm vakcina doprineti znatnom povećanju stope vakcinisanih građana.