Kineska vakcina mogla bi da bude spremna u novembru

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Vakcina za korona virus mogla bi da bude spremna za širu javnost u Kini u novembru, rekla je jedna visoka zvaničnica u trenutku kada se vodi trka medju laboratorijama širom sveta oko izrade vakcine. 

“Sadašnji napredak je vrlo zadovoljavaljući” rekla je za nacionalnu televiziju CCTV epidemiologinja Vu Gudžen, zvaničnica kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tela kineskog Minsitarstva zdravlja.

U intervjuu objavljenom sinoć Vu je rekla da bi potencijalna vakcina mogla da bude raspoloživa oko novembra ili decembra. U Kini je u toku izrada više vakcina ali ona nije navela o kojoj je reč.

Jedna potencijalna kineska vakcina, koju razvija laboratorija CanSino Bio u saradnji sa vojnim naučnicima deo je projekata koji su najviše odmakli.

Drugi kineski proizvođači su takodje u odmaklim fazama razvoja vakcine, kao što su kompanije Sinovak i Sinofarm. One su u Pekingu prvi put predstavile svoje doze protiv Kovida-19 prošle nedelje.

Te dve farmaceutske kuće se nadaju da će dobiti zeleno svetlo za izlazak u prodaju pre kraja 2020. 

Devet kandidata za vakcinu trenutno su u fazi tri ispitivanja u svetu. Radi se o poslednjoj fazi probe na ljudima pre mogućeg izlaska na tržište. 

Jednu od vakcina koja najviše obećava na svetskom nivou izrađuje farmaceutski gigant Astra Zeneka sa prestižnim britanskim univerzitetom Oksford.