“Kineska vakcina je dobra, verujem da će biti dozvoljena…”

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

 (Beta) – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek saopštio je da se za kinesku vakcinu koja je stigla u Srbiju, čeka dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, ali da je vakcina dobra i da on veruje da će biti dozvoljena.

On je rekao da je do subote u 20.00 vakcinisano oko 22.000 gradjana Srbije, a da se za vakcinaciju prijavilo oko 280.000 gradjana kojima je preporučio da prihvate prvu vakcinu koja je na raspolaganju.

“Vakcinacija u deset beogradskih Domova zdravlja i juče u još deset gradova prošla bez neželjenih dejstava, a sledeće nedelje nastavljamo pojačano”, rekao je Djerlek i dodao da će u narednoj grupi biti prioretiteno vakcinisani prosvetni radnici i novinari.

Državni sekretar smatra da je dobro što je Srbija jedina zemlja koja ima tri vakcine iz tri najjače zemlje sveta i najavio da pored kineske i Sputnjika, sutra u Srbiju stiže još oko 20.000 doza Fajzerove vakcine.

“Pored domova zdravlja planiramo otvaranje vakcinacionih pultova od beogradskog Sajma preko većine gradova, tu će raditi od tri do deset ekipa i očekujemo da bude vakcinisamo od 50 do 100 ljudi na sat sledeće nedelje” rekao je Djerlek na RTS-u.

On je dodao da drugo polugodište sutra počinje normalno i bez straha, jer je kod školaraca i do sada bila slaba transmisija virusa.