Kineska medijska grupa održava forum„Evropski partneri“ za saradnju u medijima 2020.

0
Foto: CRI

Kineska medijska grupa danas je održala forum „Evropski partneri“ za saradnju sa medijima 2020. putem video veze. Na forumu je govor održaozamenik šefa Odeljenja za publicitet pri Centralnom komitetu CK-a, direktor i glavni urednik KMG-a Šen Haisijung, ističući važnost pridržavanja multilateralizma, jačanje dijaloga i razmene i izgradnju kinesko-EU medijskog partnerstva.

Predstavnici KMG-a i 28 učesnika iz 25 medijskih organizacija iz 16 zemalja evropskog regiona započeli su dijalog putem videa na temu „uzajamnog poverenja, dijaloga, saradnje i dobitne pobede“ i zajedno izdali „Zajedničku izjavu o jačanju medijske saradnje“, aktivno promovišući jačanje saradnje između kineskih i evropskih medija, pomažući jedni drugima, ujedinjujući se u borbi protiv pandemije i jačajući poverenje međunarodne zajednice, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.


Zamenik šefa Odeljenja za publicitet pri Centralnom komitetu CK-a, direktor i glavni urednik KMG-a Šen Haisijung je na forumu podvukao: „Sve dok glasine zamenimo naukom, otuđenje saradnjom, predrasude razumevanjem i strah pouzdanjem, konačno ćemo imati lepo proleće“ .

Šen Haisijung je dao tri predloga za kinesko-evropsku saradnju u medijima: prvi je produbljivanje saradnje u protivepidemijskom izveštavanju, drugi promovisanje razmene poseta i razmene između medijskog osoblja, a treći jačanje izgradnje mehanizama saradnje. Šen je istakao:

„Kina i EU imaju široki konsenzus i zajedničke interese u podršci i praktikovanju multilateralizma, jačanju globalne protivepidemijske saradnje i zajedničkom promovisanju globalnog ekonomskog oporavka i suočavanju sa klimatskim promenama. Naš zajednički jezik mnogo je više od naših razlika. Dijalog, razmena i saradnja između kineskih i evropskih medija takođe će ući u novu fazu tešnjeg, dubljeg i pragmatičnijeg“.


Predsednik Rojtersa Majkl Friedenberg je na forumu rekao: „Moramo shvatiti važnost saradnje u novom medijskom ekosistemu. Saradnju možemo postići kroz vesti, industrijske saveze, nove poslovne mogućnosti, platforme za razmenu sadržaja itd. Kineska centralna radio i televizija i njena Međunarodna agencija za video vesti važni su partneri Rojtersa. Zajedno ćemo globalnim korisnicima pružiti brže, pouzdanije i verodostojnije globalne vesti“, podvukao je Friedenberg.

Paolo Panera, glavni urednik i izvršni direktor italijanske medijske grupe Klas Editori (Class Editori), rekao je kada je govorio o potpisivanju Memoranduma o razumevanju „Pojas i put“ između Kine i Italije: „Aktivno promovisanje predsednika Si Đinpinga u jačanju informacione saradnje u okviru ‘Pojasa i puta’ je od velikog značaja i sigurno će postići plodne rezultate“.

Naveo je da ukoliko ne bude dvosmerne i iskrene komunikacije neće biti potpunog poverenja i pune saradnje. Mediji su odigrali važnu ulogu u prijateljskim odnosima među zemljama i narodima sveta.