Kina uzvraća udarac: “Trgovinski rat nije učinio Ameriku ponovo velikom”

0
Foto: Profimedia

“Trgovinski rat nije ‘učinio Ameriku ponovo velikom'”, navela je kineska vlada u izveštaju, dodajući da on i te kako škodi Sjedinjenim Državama, piše Dojče vele.

“Američke tarife nisu poećale američki rast. Umesto toga, one su nanele ozbiljnu štetu američkoj ekonoiji”, navodi se u kineskom izveštaju.

Kina je upozorila da neće kompromitovati osnovne principe u trgovinskom ratu protiv SAD, navodi se u dokumentu objavljenom dan posle uvođenja novih carinskih tarifa na američke proizvode.

Nakon što je Tramp uveo nove carine na proizvode iz Kine, Peking je saopštio da će i oni povećati tarife na 60 milijardi dolara vrednosti američke robe, počev od prvog dana juna.

Mesec dana posle neuspešnih bilateralnih trgovinskih pregovora, zamenik kineskog ministra za informacije Guo Vejmin je rekao novinarima da SAD snose odgovornost za taj neuspeh.

On je rekao da nema informacija o mogućem sastanku Trampa i kineskog predsednika Si Đinpinga krajem juna u Tokiju, na marginama samita G20.

U dokumentu kineskih vlasti koji je predstavio Guo navodi se takođe da je “saradnja jedini mogući izbor” u odnosima dve zemlje.