Kina uvela sankcije za 10 evropskih pojedinaca, četiri entiteta

0
Fotografije: CRI

Kina je odlučila da sankcioniše 10 evropskih pojedinaca i četiri entiteta kao odgovor na sankcije Evropske unije (EU) Kini, rekavši da one ozbiljno štete kineskom suverenitetu i interesima i zlonamerno šire laži i dezinformacije, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

“Dotičnim pojedincima i njihovim porodicama zabranjen je ulazak u matični deo Kine, Hongkong i Makao. Njima i kompanijama i institucijama povezanim sa njima takođe je ograničeno poslovanje sa Kinom”, navodi se u izjavi objavljenoj na e-stranici Ministarstva spoljnih poslova u ponedeljak .

EU je 22. marta uvela jednostrane sankcije relevantnim kineskim pojedincima i entitetima, pozivajući se na takozvana pitanja ljudskih prava u Sinđijangu.

Rajnhard Butikofer

“Kina poziva EU da razmisli o sebi, suoči se s ozbiljnošću svoje greške i ispravi je. Ona mora prestati da drži predavanja drugima o ljudskim pravima i mešati se u njihove unutrašnje stvari. Ona mora okončati licemernu praksu dvostrukih standarda i zaustaviti idući dalje pogrešnim putem. U suprotnom, Kina će odlučno reagovati na dalje reakcije“, navodi se u saopštenju.

Ciljni pojedinci i entiteti su Rajnhard Butikofer, Mihael Gahler, Rafael Glaksman, Ilan Kiučiuk i Mirijam Lekman iz Evropskog parlamenta, Sjoerd Vajmer Sjoerdsma iz holandskog parlamenta, Samuel Cogolati iz Belgijskog saveznog parlamenta, Dovile Sakaliene iz Seima Republike Litvanije, nemački učenjak Adrian Zenz, švedski naučnik Bjorn Jerden, politički i bezbednosni odbor Saveta Evropske unije, Pododbor za ljudska prava Evropskog parlamenta, Merkator institut za kineske studije u Nemačkoj i Fondacija Alijansa demokratije u Danskoj.